Благодатният огън, символизиращ Христовото възкресение, бе запален в храма на

...
Благодатният огън, символизиращ Христовото възкресение, бе запален в храма на
Коментари Харесай

Благородният огън дойде в България

Благодатният огън, символизиращ Христовото възкресение, бе разпален в храма на Гроба Господен в Йерусалим. След това той дойде и в България. Приземи се на летище „ Пловдив ” със аероплан от Тел Авив. Стотици миряни се събраха пред вратите на летището, с цел да го посрещнат, оповестява bTV.

Очакваният аероплан, носещ чудодейния огън, горящ на святото християнско място в Йерусалим, кацна в Пловдив с 3 часа забавяне. В него пътуваше делегация отпред с пловдивския епископ Николай. Той потегли незабавно към разнообразни епархии.

Полетът бе спонсориран от предприемачи.

Отец Дионисий се зае с джип да докара огъня в столицата. Дядо Йоан, който също пътува в самолета от Тел Авив, ще занесе парченце от огъня с кола във Варна. Също с кола пътува и дядо Григорий към Велико Търново.

Благодатният огън в Русе идва от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.

За трета поредна година огънят, разпален в храма на Гроба господен, идва в Разград от Румъния през Русе, защото от Пловдив е надалеч и не би пристигнал до среднощ, предава „ Дарик ”.

Всяка Велика събота Благодатният огън слиза от небето в отговор на молитвите на вярващите. Чудото, което става в църквата на Божи гроб в Ерусалим, е един от най-вълнуващите моменти в православния празник на Възкресение. През 2014 година то се случи малко след 14 часа, показва Българска национална телевизия.

Още от нощта вярващи са пълнили площадите и уличките към църквата на Божи гроб с очакване да бъдат сред 7000-те души, които ще съумеят да влязат в храма за огромното религиозно събитие. Тази година патриархът на Ерусалим Теофил за трети влезе в параклиса на Божи гроб, с цел да измоли спускането на Небесния огън.

Предварително в навечерието на Велика събота параклисът бе тестван за скрити източници на огън и запечатан. По традиция патриархът се съблича по подрасник – с цел да няма подозрение, че в обилните одежди има прикрит кибрит или друго средство за запалване, а също, с цел да покаже, че пристъпва със смирението на духовник, а не от висотата на сана си.

Преди да пристигна светлината, първо настъпва цялостна мрачевина.

Според вярването, в случай че огънят не се появи от небето, това вещае бедствия. И този път обаче чудото се случи и необяснимият небесен огън, който в първите минути е нематериален и даже не изгаря, слезе на земята.

От храма на Божи гроб хората го придвижват в домовете си, а с делегациите на различните  църкви светлината поема към всички места на православието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР