Благодатният огън се появи в храма на Гроба Господен в

...
Благодатният огън се появи в храма на Гроба Господен в
Коментари Харесай

Благодатният огън се спусна над храма на Божи гроб

Благодатният огън се появи в храма на Гроба Господен в Йерусалим.

Заради пандемията от ковид за първи път от 10 века насам тържествената гала е извършена при закрити врата и в отсъствието на поклонници и вярващи.

След появяването на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от другите конфесии, които ръководят храма.

БГНЕС напомня, че поради пандемията от ковид в храма в Стар Йерусалим участват единствено няколко представители на Йерусалимската, Арменската, Коптската и Асирийската православни църкви.

В сходство с създадения от израелското външно министерство протокол, гръцки свещеници ще доставят Благодатния огън до Портата на Яфа в Стария град и ще го предадат на представители на упълномощени в страната дипломатически задачи. Представители на БПЦ не са в Йерусалим за Благодатния огън. Страната ни ще посрещне Възкресение с плодороден огън, непокътнат от предходната година, Светият Синод предложи средствата, които бяха планувани за полета до Тел Авив с държавния аероплан, да бъдат пренасочени за битката с ковид и неговото разпространяване.

Църквите в България обаче остават отворени. Службите вечерта на Велика събота ще са пред храмовете и ще има забележителен брой служители на реда, които да наблюдават за съблюдаване на отдалеченост. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР