Благодатният огън пристигна в България, предаде репортер на БГНЕС. Западно

...
Благодатният огън пристигна в България, предаде репортер на БГНЕС. Западно
Коментари Харесай

Благодатният огън е в България


Благодатният огън дойде в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, който управлява делегацията на Светия синод на Божи гроб, кацна на летището в София, с цел да донесе Благодатния огън за целия българския народ. За първи път в историята, Свещеният огън благодарение на България ще получи и прилежаща Македония.

В делегацията на 40-годишния свещеник за Йерусалим са включени някогашният транспортен министър Кристиян Кръстев, който персонално Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Митрополит Антоний излетя за Йерусалим на 7 април рано сутринта с държавния аероплан „ Фалкон ” с решение на премиера.

След идването си в София, огънят се съхранява в Синодалния параклис до към 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното свещенодействие. След това Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония.

За първи път български свещеник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005 година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.

Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се възпламенява всяка година на Велика събота в общия за разнообразни християнски конфесии храм "Възкресение Христово “, издигнат тъкмо върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по извънреден метод и е знамение. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР