Благодатният огън пристигна с правителствения самолет от Йерусалим в България.

...
Благодатният огън пристигна с правителствения самолет от Йерусалим в България.
Коментари Харесай

Благодатният огън дойде в България, тръгна и към Македония

Благодатният огън дойде с държавния аероплан от Йерусалим в България.
Българската делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, донесе пет фенера – 4 остават в България, а петият продължава пътя си с държавния " Фалкон " за Македония. За първи път свещеник на братската страна хвърча до Светите земи с българската държавна делегация.
" Нека Благодатният огън да бъде за мир в нашата православна, обичана България, Бог да ни закриля и въодушевява, с цел да можем и ние да се поздравим с пасхалния привет: Христос Воскресе! ", бяха първите думи на старозагорския митрополит Киприан, откакто кацна на българска земя. Той благодари на патриарх Неофит и на Македонската православна черква, която е разрешила за първи път с българската делегация да пътува и свещеник Яков.

Благодарности бяха изказани и на премиера Бойко Борисов, който е разрешил да се употребява държавният " Фалкон ". В умозаключение старозагорският митрополит пожела да ни върви по вода и " за финален път Македонската православна черква да пролива сълзи ", да продължи своето барикада.
„ За нас от Македонската православна черква – Охридска архиепископия е в действителност тежко в новата история. В лицето на Киприан открих същински нравствен брат, а любовта, когато е в симбиоза, диша дружно със свободата. Но някои схващат любовта - да оказваш напън върху другиго, да не почиташ неговата независимост, да го обичаш и да го оставиш да живее свободно “, разяснява македонският свещеник.
На летище " София " обичайно се събраха свещеници и духовници от всички епархии на страната, с цел да вземат и занесат парченце от Благодатния огън на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден. Заради отдалечеността си Русенската епархия ще получи огъня от Гюргево.
Благодатният или наименуван още Свещен огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос нормално от мраморната плоча, която покрива мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Иисус за заравяне.
Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от IV век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията ненадейно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година. Единствено и единствено православните християни получават Благодатния огън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР