Благодатният огън пристигна на родна земя, предаде 24 Часа. Донесе

...
Благодатният огън пристигна на родна земя, предаде 24 Часа. Донесе
Коментари Харесай

Посрещнахме Благодатния огън

Благодатният огън дойде на родна земя , съобщи " 24 Часа ". Донесе го делегация, управлявана от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той идва у нас за 14 поредна година.

Правителственият аероплан кацна на Летище София след 19 часа през днешния ден.

Стотици духовници от цяла България чакаха, с цел да вземат парченце от огъня, донесена от Божи гроб в Йерусалим часове преди Възкресение Христово. Те потеглят към епархиите и енориите, с цел да занесат Благодатния огън до среднощ. Благодатният огън е пренесен от Божи гроб в специфични фенери.

Огънят ще бъде съхраняван в Синодалния параклис до към 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " за Пасхалното свещенодействие.

 Българската делегация взе Благодатния огън
Българската делегация взе Благодатния огън

Благодатният огън снизходи в храма на Божи гроб в Йерусалим

След богослужението Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и за първи път предден на Република Македония.

Припомняме, че Благодатният огън снизходи по-рано през днешния ден в храма на Божи гроб в Йерусалим като Йерусалимският патриарх Теофил III го съобщи на събралите се поклонници в храма, измежду които бяха и представителите на Българската православна черква.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Христовото Възкресение, за което свидетелства още деятел Петър, като то се счита за централното място в християнската религия.

 Снимка 349650
Източник:

Появата на плодородния огън в навечерието на православния Великден, който бива измолван от Йерусалимския патриарх, духовенството и хилядите поклонници, макар регулярността, се назовава " чудото на Благодатния огън ".

За да се избегне и най-малкото съмнение, че при запалването му има човешка интервенция, параклисът на Божи гроб се ревизира за всевъзможни запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с огромна пита пчелен восък. Върху него поставят печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб.



При слизането на Благодатния огън в параклиса е единствено йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът възпламенява снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън потегля по целия свят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР