Благодаря Ви за мобилизацията, през летните месеци отново доказахме, че

...
Благодаря Ви за мобилизацията, през летните месеци отново доказахме, че
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Сезон 2019 е добър, отчитаме ръст на българите по Черноморието

Благодаря Ви за мобилизацията, през летните месеци още веднъж доказахме, че можем да се оправим с провокациите и най-важното, да подсигуряваме спокойна и сигурна отмора на българските и задграничните туристи. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна на среща с представители на бизнеса, локалната власт и контролните органи за резултатите по Северното Черноморие, оповестяват от Министерство на туризма.

Летен сезон 2019 година е добър и регистрира растежи на редица пазари макар засилената интернационална конкуренция, добави министърът.

Тя заяви, че за юни и юли са регистрирани общо над 2,7 млн. визити на задгранични туристи у нас и се записва 2% растеж на непознатите туристи, отседнали в места за настаняване с най-малко 10 кревати по Българското Черноморие за трите морски области Добрич, Варна и Бургас.

Прогнозите на Министерството на туризма, които обявихме при започване на годината, бяха за спад през летния сезон в границите на 3-6% за входящ туризъм за цялата страна, уповавам се окончателните данни да потвърдят, че ще е в долната граница, уточни още тя.

От началото на годината до юли общият брой туристически визити е над 5,1 млн., спадът е 1,8% на фона на рекордната 2018 година, уточни министърът. Отчетливо се вижда наклонност за увеличение на визитите на български жители по нашето Черноморие - 12,7% растеж в местата за настаняване с 10 и повече кревати за интервала юни-юли 2019 година Радвам се, че резултатът от самодейностите „ Естествено в България “, „ Денят за вас “ и „ Неочаквана почивка “ дават резултат. Спадът на нощувките от чужденци по някои пазари успяхме да компенсираме от нощувки на българи, разяснява министър Ангелкова.

За първите два летни месеца общият растеж на българи и чужденци, отседнали в места с най-малко 10 кревати по Черноморието, е 4,4 на 100. Показателите към този миг надвишават постигнатото през сезон 2017 година, когато българският туризъм означи високи резултати. Министърът не отхвърли и някои отрицателни трендове и съобщи, че точно предвид на динамичността на пазара и по-високата конкурентоспособност е подготвяният механизъм за поощряване на проведения туризъм през рекламата в крилата на сезона.

Лично министър председателят Борисов разгласи тази мярка и желая да благодаря както на него, по този начин и на сътрудниците от кабинета за оценката за значимостта на бранша. В момента сме на финалния стадий на концепцията, юристите доуточняват съответния юридически механизъм, подчертаминистър Ангелкова. Тя добави, че ѝ предстоят редица срещи с мениджъри на огромните туроператори от основни пазари, които работят с България.

За маркетинговите и рекламните действия водещият метод е спецификата на съответния пазар и профилът на групите, които посещават страната. Акцент е топ 15 на пазарите за входящ туризъм, само че не подценяваме и българския, безапелационна бе министър Ангелкова.

Работим интензивно по взаимни туристически артикули с фокус върху културно- исторически туризъм, балнео- и СПА и вино и кулинария, с цел да се утвърди страната ни като целогодишна дестинация. Варна има прогрес в развиването на летния туризъм и по 17 дестинации поддържа целогодишно полети. Министърът на туризма се спря в детайли на ограниченията, които институцията ползва, с цел да следи по какъв начин в бранша се извършват Законът за туризма и другите нормативни документи. Само със съблюдаване на разпоредбите можем да подсигуряваме условия за предложение на първокласен и конкурентен артикул, сподели тя и акцентира, че като цяло се регистрира спад на установените нарушавания.

Тя осведоми в детайли и за съответните инспекции на министерството, независимо и взаимно с другите контролни органи. Сред откритите и това лято несъответствия са отклонения в места за настаняване, чиято категория не дава отговор на действителната. Това е открито при взаимни инспекции с КЗП. Има случаи и на недобра хигиена и противоречие на менюто в олинклузива, което дава съображение да стартираме полемика с присъединяване на всички заинтригувани за този тип услуга. Освен постоянните инспекции тук-там за настаняване и плажове, екипите на Министерството на туризма реагираха навреме и на съответни сигнали за нарушавания на хотели и по морските плажове.

На територията на Северното Черноморие нямаше фрапантни несъответствия, изискващи понижаване на категорията или затваряне. Това демонстрира, че качеството, въпреки и с дребни стъпки, се усъвършенства и в местата с категоризация до 3 звезди, посочи още министър Ангелкова.

В полемиката представителите на КЗП, Национална агенция за приходите, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на вътрешните работи и другите контролни органи потвърдиха, че сезонът е протекъл обикновено и няма фрапантни произшествия. Там, където са отрити нарушавания, незабавно са издадени наставления и са подхванати ограничения. При повторните инспекции не са открити отклонения от нормите. В срещата с контролните органи участваха също регионалният шеф на Варна Стоян Пасев, кметове и ръководители на черноморски общини, мениджъри на курорти и крупни туристически обекти, ръководители и членове на браншови сдружения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР