Благодаря на всички колеги за подкрепата и честта, която ми

...
Благодаря на всички колеги за подкрепата и честта, която ми
Коментари Харесай

Министър Кралев в Брюксел: Борбата с допинга е и част от борбата с корупцията в спорта

Благодаря на всички сътрудници за поддръжката и достойнството, която ми беше оказана да бъда излъчен като член на Управителния съвет на Световната антидопингова организация (WADA), представляващ позицията на Европейския съюз. Tова сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на изявлението си в политическия спор в бранш “Спорт” в границите на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел. На съвещанието участва и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Според Кралев при използването на допинг в всеобщия спорт в множеството случаи става въпрос за подрастващи, които се стремят да подобрят външния си тип, постоянно увреждайки непоправимо организма си. “За това е доста значимо да бъдат контролирани в оптималната степен статутът на фитнес центровете, цензът на инструкторите, които работят в тях и питателните добавки за трупане на мускулна маса”, изясни спортният министър.

Министър Кралев съобщи, че битката с допинга в спорта за високи достижения е значително и част от битката с корупцията в спорта. “Задължително е да следваме разпоредбите на честната игра и спортните борби да се вземат решение на терена, а не зад кулисите”, акцентира той.

По време на дебата бяха разисквани съществени провокации пред спорта през 21-ви век и съдействието сред Европейски Съюз, държавните управления и спортното придвижване. Красен Кралев изясни, че с напредването на технологиите, заседналият метод на живот и загубата на интерес към спорта стават все по-сериозен проблем, изключително що се отнася до децата и подрастващите. “За оправянето с казуса от значително значение е положителното взаимоотношение сред институциите, отговарящи за образованието и спорта. Трябва да се намерят и разработят съвременни и забавни способи за показване и упражняване на физическата интензивност – открити уроци на известни спортисти, просветителни лагери и занимални със спортна устременост, влизане в часовете по физическо образование на професионални треньори и др.”, уточни спортният министър. Красен Кралев изясни, че в България от години се осъществя серия от детски стратегии за начално образование по разнообразни типове спорт като извънкласна активност, които се годишно се развиват и уголемяват. Ежегодно в тях са ангажирани към 40 000 подрастващи и към 20% от тях не престават заниманията си със съответния спорт и след тяхното привършване. “Търсенето на нови форми на съдействие сред институциите, които да обгръщат необятен кръг представители на държавния и неправителствения бранш, би трябвало да се предизвиква. Важна роля тук има поддържането на връзката сред спорта за високи достижения и всеобщия спорт, и положителни практики като отделянето на средства от професионални спортни организации за промотирането и развиването на всеобщия спорт”, разяснява министър Кралев.

Българският министър на младежта и спорта открои думата „ отговорност “ като самобитен ключ за решение на проблемите в спорта. “Необходимо е да има отговорност от страна на държавните институции да развиват хоризонталното съдействие между тях и да си сътрудничат по най-хубавия и приобщаващ метод със спортните организации. Социална отговорност от страна на спортните организации, които би трябвало да са обърнати към всеобщия спорт и най-много към спорта измежду децата и подрастващите. Отговорност от всички заинтригувани страни за спорт, чист от допинг, и за феърплей. И най-после - отговорност и от страна на цялото общество за поощряване на здравословен и деен метод на живот”, съобщи още Красен Кралев.

По време на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по спорт в качеството си на представител на Европейски Съюз в Управителния съвет (УС) на Световната антидопингова организация министър Кралев показа отчет за взетите решения в съвещанието на УС на WADA, което се организира в Сеул, Южна Корея.

Българският министър на младежта и спорта презентира пред спортните министри на Европейски Съюз и целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година в региона на спорта: Насърчаването на европейските полезности посредством спорта; Борбата против допинга в спорта; Спортът за всички като средство за интеграция и мост сред обичаи и нововъведения.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР