Благодаря на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки. Благодаря на

...
Благодаря на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки. Благодаря на
Коментари Харесай

Полиция ще контролира достъпа до храмовете по празниците

Благодаря на всички хора, които съблюдават противоепидемичните ограничения. Благодаря на Патриарха и на Светия Синод, които се преценяват с ограниченията на държавното управление и на Щаба, тъй като в навечерието на тези светли християнски празници за нас – чиновниците на Министерство на вътрешните работи, щеше да е доста мъчно, в случай че нямаше това схващане. Това е значимо – скупчването на хора в православните храмове да е съгласно условията, заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Ивайло Иванов на ексклузивен брифинг в Министерския съвет във връзка охранителните ограничения по празниците, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Искам да уточня, че Министерство на вътрешните работи има за цел да помогне и отбрани живота и здравето на жителите, управлява и ползва спазването на ограниченията, а задачата не е да се преследват нарушителите и да се постановат наказания. Затова желая да прикани всички да са съпричастни с нашите апели, да са дисциплинирани и да съблюдават мерките; да не пробват нашите реакции, заръча Иванов.

Със заповед на Министерство на вътрешните работи са спрени почивките и отпуските на всички чиновници. Около 4000 храма има на територията на страната, до всички храмове ще има чиновници на Министерство на вътрешните работи, които да наблюдават за реда. „ Животът и здравето са ваши, само че би трябвало да бъдете виновни и към вашите близки, родственици и познати “.

Според шефа на Групово дело „ Национална полиция “ Христо Терзийски продължава работата на полицията по надзор по отношение на напредването на жителите от едно място до друго обитаемо място. Заради празниците са въведени нови ограничения за защита на църковните мероприятия. „ Призовавам и аз хората да има придвижване единствено когато има неотложна нужда да се посети обещано обитаемо място – посещаване при възрастни родители, или по служебна работа. Ние няма да понижаваме нашия надзор по КПП-тата и няма да понижаваме интензивността на Пътна полиция да следи за извършители по пътя. Спрени са отпуските на целия състав с полицейски пълномощия, с цел да може да има ефикасна защита пред храмовете “, добави Терзийски.

Чисто статистически на територията на столицата има към 101 манастири, църкви и параклиси, и съгласно тези оповестени противоепидемични ограничения ще тече контрола на хората, добави шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев. Не би трябвало да се позволява скупчване на жители на едно място, само че е допустимо да зародят спорове. Затова призоваваме хората да се въоръжат с самообладание, с цел да имат всички светли празници. Ангажиран е целият запас на Столична дирекция на вътрешните работи, тъй че не чакаме проблеми, добави Хаджиев.

На въпрос по какъв начин съответно ще се следи за скупчване на хора, Иванов отговори, че няма да се позволява придвижване от другите области без наложителна причина. „ Основанието „ ходя на работа “ в почивните дни няма да важи, хората на първа линия работят по този начин или другояче “. Вече е разпоредено локалните дирекции на полицията да се срещнат с представители на църквата, с цел да се посочи по какъв начин и къде ще се организират литургиите. Изискване е хората, които отиват на черква, да са с персонални защитни средства, да се съблюдава отстоянието сред тях, в самите храмове да се позволяват хора, които не основават риск за разпространяване на болест – въобще, храмовете ще бъдат третирани като места, в които сходят доста жители – като хранителни вериги и аптеки. „ Призовавам всички да си останат у дома – надали има семейство без икона, – дано си стоят у дома и да възпламенят свещ у дома “.

На въпрос на БГНЕС за броя на глобените за нарушаване на ограниченията, Иванов заяви, че досега има формирани 638 досъдебни производства, 391 преписки и 2102 акта по Закона за здравето. На въпрос дали полицията ще се самосезира по изявления в обществените мрежи, в които извършители гордо театралничат в паркове, Иванов заяви, че такива инспекции се вършат непрестанно, само че при съставянето на акт надали той ще издържи в съда.

„ Мястото на униформени чиновници не е в храма, по тази причина имаме уверението, че множеството литургии ще се изнасят навън “, добави Иванов.

Относно хората под карантина, които са с позитивни проби, и дали ще има засилени инспекции за тях, Иванов заяви, че под карантина сега са общо 24 хиляди души, които се ревизират непрестанно. „ Това, че са празници, няма да повлияе на нашата работа, и хората под карантина ще се наблюдават все по този начин старателно “.

За коронавирусна зараза са тествани чиновници на Министерство на вътрешните работи – една група са тествани с бързи проби – всички от КПП-тата на град Банско, имаше единствено 9 чиновници с позитивна проба, само че PCR-тестовете им се оказаха негативни. „ Към момента 27 чиновници на Министерство на вътрешните работи са с доказани позитивни PCR-тестове, като има към този момент един оздравял чиновник. Не мога да кажа по какъв начин са се заразили – дали въз основа на работата им, – тъй като са чиновници от всевъзможен тип, чин и позиции, за които не е ясно по какъв начин са се заразили “.

Не мисля, че на някой чиновник, който има подозрения за ковид, му е отказано да се тества, увери Иванов. На никой от чиновниците не им е отказано отпуска или отмора, само че при по.-малките РПУ-та в страната, в които има 5-10 чиновници, няма по какъв начин да бъде затворено и поставено под карантина.

От полицията припомнят, че техни чиновници не вървят по домовете, с цел да желаят пари, а всички услуги са безвъзмездни.

Има много върнати хора от КПП-та, за които чиновниците на Министерство на вътрешните работи са отказали да пропуснат хора с маловажни аргументи, добави Иванов.

72 случая на денонощие са били сигналите за домашно принуждение през предходната година, за март са регистрирани 77 случая на принуждение, а от 1 до 5 април сигналите са 74. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР