Благодаря на медиите, които постъпиха етично и запазиха информацията по

Благодаря на медиите, които постъпиха етично и запазиха информацията по ...

Бойко Борисов: Благодаря на медиите, които постъпиха етично за пловдивския случай.Благодаря на медиите, които постъпиха етично и запазиха информацията по случая, за мен те са истински медии." Този коментар направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти днес на връчването на ключовете на новите автомобили за дирекциите на МВР и жандармерийските подразделения в страната. И премиерът, и вътрешният министър Марин Младенов са убедени, че информацията за името и семейството на пловдивското момче, у което бяха намерени взривни материали и беше обвинено в подготовка на терористичен акт, не е изтекла от полицейските служби и ДАНС.

"Кой е човекът, кое е семейството му - с тази информация може да се сдобие всеки журналист като тръгне по улиците на Пловдив. Въпросът е в изкушението да го напишеш, да се направиш на велик, а в случая това носи голяма щета", добави премиерът. Според вътрешния министър Младенов информацията за момчето не е била подадена от полицията, той съди по това, че се е появила сравнително късно. Ако беше изтекла от полицията, щеше да се появи веднага, аргументира се министърът.

"Намерените бомби са страховити"

Борисов същевременно описа като много сериозни и силно обезпокоителни намерените взривни материали в Пловдив. Той помолил колегите си от Отряда за борба с тероризма, с които е служил, да отидат да ги видят. "Те казаха, че това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора, и са по-силни от тези в Сарафово", каза премиерът.

Запитан дали е било грешка оповестяването на случая като опит за терористичен акт, премиерът каза, че не е можело да не бъде оповестен, тъй като влиза в съда. "Трябва да съхраним доверието в институциите в такива моменти, а не да го губим", добави Борисов.

С автомобили ще бъдат снабдени най-напред областните дирекции на МВР, който са най-зле оборудвани в момента, каза вътрешният министър Марин Младенов.
© Анелия Николова

С автомобили ще бъдат снабдени най-напред областните дирекции на МВР, който са най-зле оборудвани в момента, каза вътрешният министър Марин Младенов.

Антитерористичен център - да, но един

Попитан за конкретика на идеята за антитерористични центрове, Борисов поясни, че се замисля един такъв център, "не че няма и в момента". Сутринта е имало Съвет по сигурността, присъствали и хората на президента, мястото било ситуирано, като бъдат готови, ще го финансират. "Но ще го направим тихичко, целта е да се заключи информацията в малък брой хора, поименно. Сега всеки много разбира, по медиите психолози, коментатори, анализатори се изреждат", изрази неудовлетвореност премиерът от публичното отразяване на случая. И намекна за бивш служител на МВР, който "и една джебчийка не е заловил през кариерата си, но от сутрин до вечер дава оценки, ще му спестя името."

Източник: dnevnik.bg