Благодарността се дава, а не се изисква, особено с тона

...
Благодарността се дава, а не се изисква, особено с тона
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Благодарността се дава, не се изисква

Благодарността се дава, а не се изисква, изключително с тона на съветския патриарх, съобщи пред „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия външният министър Екатерина Захариева.

По мотив думите на Кирил, че е наскърбен, тъй като у нас се отдава респект и на други нации за освобождението, с изключение на на Русия, тя акцентира, че българският народ изпитва нужната благодарност към Русия.

"Но не е прелестно да се държи подобен звук, в която и да е българска институция. Мисля, че е редно както постоянно сме благодарили на Русия, да сме признателни на всички други страни, които са съдействали за българското Освобождение. Избори има в Русия, особената активност допускам е обвързвана с това. Ние не сме дали малко на Русия, дали сме им писмеността, а не пожелаваме всеки ден признателност за това, не пожелаваме да не се благодари на други страни. Стремим се да имаме положителни връзки, ясна е историческата ни връзка с Русия ", сподели още Захариева пред Българска национална телевизия тази заран.

По думите й е наложително, както постоянно сме благодарили на Русия, по този начин да благодарим и на хилядите жертви на други страни. Но министърът посочи, че Русия постоянно е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите.

"България и Русия постоянно са се стремели да имат равностойни и прагматични връзки. Историческите връзки са налице и никой не ги отхвърля. За 2017 година има огромен растеж на стокообмена сред двете страни, тъй че разговорът се развива добре, само че стратегическият избор на България е участие в Европейски Съюз ", акцентира Захариева.

И посочи, че няма дати за среща на държавно равнище сред премиера Борисов и президента Путин.

По мотив желаната от ГЕРБ стенограма на диалога сред президента Румен Радев и съветския патриарх, Захариева, която е някогашен шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев изясни, че правенето на стенограма или протокол при срещите е в друг тип. От пресслужбата на президента към този момент оповестиха, че диалогът му с Кирил не е записван.

Външният министър разяснява и скорошното изявление на Реджеп Ердоган, в което той включи Кърджалийско към „ духовните жители “ на Турция.

"Ердоган изброи доста балкански страни, освен Кърджали. Нашата душа също може да бъде много необятна. Границите са се местели, на Балканите изключително интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива, каквито са. Не мисля, че такава изразителност е доста градивна. По - добре е да се въздържаме от такива неща.

Всяка страна с дълга история е имала местещи се граници, само че сегашните са обрисувани с интернационален контракт, тъй че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна ", сподели Захариева.

Тя напомни, че и български политици са правили сходни изказвания.

Още през вчерашния ден Външно министерство излезе с позиция за думите на Ердоган, в която се споделя, че границите не подлежат на преразглеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР