Благодарност за водещата роля на българската прокуратура за недопускане провеждането

...
Благодарност за водещата роля на българската прокуратура за недопускане провеждането
Коментари Харесай

Юридическите действия срещу проявите на антисемитизъм и престъпленията от омраза обсъди в Израел главният прокурор Иван Гешев

Благодарност за водещата роля на българската прокуратура за недопускане провеждането на така наречен „ Луковмарш “ в гр. София получи при посещаване в Министерство на външните работи на Държавата Израел основният прокурор Иван Гешев, оповестиха от държавното обвиняване. В делегацията вземат участие завеждащият отдел „ Международен “ при Върховна касационна прокуратура Цветомир Йосифов и заместник-директорът на Национална следствена работа Ясен Тодоров.

Началникът на Бюрото по европейски въпроси Талия Фрешър, началникът на Бюрото по еврейски връзки и международни религии Шули Давидович и Еуал Наор, шеф на отдел „ Югоизточна Европа “ в Министерство на външните работи подчертаха, че Израел прави оценка високо положените от българската прокуратура и от основния прокурор Иван Гешев старания за недопускане протичане на антисемитска демонстрация като „ Луковмарш “, която се преглежда като платформа, сплотяваща хора от Европа, изповядващи неонацистки хрумвания.

В рамките на срещата бяха разисквани провокациите пред демократичния свят във връзка със зачестилите прояви на език на омразата. В тази връзка основният прокурор Иван Гешев обърна внимание, че на национално равнище към момента съществуват празноти в българското законодателство, които следват да уточняват белезите на закононарушенията от ненавист, както и неналичието на ефикасни способи за докладване на деянията на антисемитизъм в обществените медии и интернет пространството като цяло.

Талия Фрешър акцентира, че еврейската общественост в света е обезпокоена от покачвания интензитет на антисемитизъм в част от европейските страни и изключително на новите му форми, произлизащи от напредъка на технологиите и дигитализирането на публичния живот. Главният прокурор Иван Гешев акцентира, че са нужни общи старания на демократичната общественост за противопоставяне на заканите от кибертероризъм. Българската делегация срещна израелските дипломати с самодейността на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите в България за създаване в центъра на гр. София на монумент в памет на българските адвокати, помогнали за спасяването на българските евреи от Холокоста.



Признание за активността на прокуратурата по попречване на „ Луковмарш “ бe изказано и от Густи Браверман, член на Борда на шефовете и шеф на отдела за диаспората на Световната ционистка организация. Организацията е основана от Теодор Херцел, определян като „ духовния татко на Израел “. Недопускането на антисемитската демонстрация в България бе високо оценено от израелската страна и несъмнено като важен образец за отстояване на демократичните полезности.
Главният прокурор Иван Гешев бе безапелационен, че и отсега нататък Прокуратура на Република България ще продължи да поставя старания по предварителна защита на антисемитизма и недопускане налагането на антидемократични настроения измежду обществото.



В рамките на работното посещаване в Израел, водената от Иван Гешев делегация организира среща с Робърт Сингер, ръководител на Центъра за израелско въздействие, и представители на юридическата общественост. Обсъдени бяха юридическите аспекти във връзка с третирането на закононарушенията от ненавист и опциите за съдействие сред българската прокуратурата и израелския неправителствен бранш в противодействието на деянията на антисемитизъм и език на омразата, което би асъдействало за одобряването на България като образец за страна член на Европейския съюз, която сполучливо е лимитирала деянията на антидемократични идеологии. Това ще е явен знак и за обичайно положителните връзки сред България и Израел.



Българската делегация организира среща и с представители на българската общественост в Израел и посети клиниката, в която практикува проф. Йосеф Алкалай, дълготраен президент на Световното сдружение по дерматология, чийто родители са родени в България, а самият той получи българско поданство през 2011 година



Българската делегация посети и кибуц, ситуиран на границата сред Израел и Ивицата Газа, учреден от български евреи през 1943 година Местните поданици споделиха, че макар компликациите и рисковете, живеят щастливо. Иван Гешев, Цветомир Йосифов и Ясен Тодоров бяха осведомени с прилаганата от израелска страна система по защита на границата, а по-късно сложиха и керамични плочки върху стена, построена от локален гражданин като знак на вярата за по-добро бъдеще, макар провокациите и компликациите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР