Благодарни сме на Лидл България за успешното партньорство, което ни

...
Благодарни сме на Лидл България за успешното партньорство, което ни
Коментари Харесай

Земеделието е занимание за цял живот

Благодарни сме на Лидл България за сполучливото партньорство, което ни дава опция да планираме и модернизираме бизнеса, споделя Найден Петров, притежател на „ Старт 2005 “
Найден Петров дефинира себе си като благополучен човек, тъй като му доставя същинско наслаждение да отглежда едни от най-обичаните  плодове – малини, ягоди, боровинки и къпини. Създава стопанството си преди 18 години като стартира с 18 декара повърхност, на която отглежда само  малини. Днес обработваемата земя на „ Старт 2005 “ е 870 декара, а асортимента включва всички горски плодове. Най-стабилният растеж в производството си бележи, когато преди две години стартира сполучливо партньорство с Лидл България, откакто година преди това  компанията му е сертифицирана по Global G.A.P, едно от наложителните условия, за работа с LIDL.
Създавате вашето стопанство за развъждане на малини  преди 18 години на 18 дка земя. Така ли си представяхте бъдещето си, когато вие бяхте на 18?
Би било доста сантиментално да е тъкмо по този начин, само че истината е, че  когато бях на 18 години спортувах интензивно волейбол и тогава си мислех, че спортът ще дефинира живота ми. Той несъмнено ме научи на доста неща, като това, че с дисциплинираност и труд се реализира всичко, само че се оказа, че ориста ми ще е обвързвана не със топката, а със  земята - нещо, което съм наследил от татко си. Спортът не е занятие за цялостен живот, до момента в който земеделието е. Никога не съм имал съмнения в избора си и съм благополучен човек, тъй като доста обичам работата си.
Как избрахте тъкмо развъждане на горски плодове? Нямахте ли опасения, че не можете да предвидите реколтата и резултатите от инвестиции труд?
Първоначално започнах с развъждането единствено на малини. Спрях се на този плод, тъй като тогава в страната нямаше съвсем никакво произвеждане и взех решение, че това е добра ниша. А и аз самия доста обичам малини. Последваха години на изследвания, одобряване на разнообразни практики, разширение на насажденията и сортовете и по този начин, 10 години по–късно, към този момент можех да разширя асортимента, като включих ягоди, къпини и боровинки, а 5 години по-късно съумях да получа интернационалния документ Global G.A.P, което пък ми отвори вратите към Лидл България. Относно рисковете, такива постоянно има когато развиваш личен бизнес, без значение дали се занимаваш със земеделие или нещо друго. От днешна позиция смятам, че си е коствало и риска, и труда, тъй като земеделието с изключение на, че е трудоемко, дава и огромно задоволство.

Как се справяте в обстановката, след настъпването на пандемията и всички последици от нея?
В началото на пандемията имаше доста незнайни, всички бяхме обезпокоени както за хората, които работят при нас, по този начин и за бизнеса си, само че се наложи да се пригодим към обстановката. Сега работим като се вслушваме във всички рекомендации, съблюдаваме стриктно  условията и държим доста на контрола, тъй че  мерките да се ползват и от всички чиновници, които работят при нас. По отношение на реализацията на реколтата не сме имали терзания, тъй като партньорството ни с Лидл ни дава сигурност и опция да планираме нещата по-дългосрочно.

Какви нововъведения планирате в бизнеса си?
Кандидатстваме по евро планове, свързани с уголемение на оранжерийните ни площи, с цел да не сме толкоз подвластни от метеорологичните условия и да удължим оптимално сезона за произвеждане на нашите плодове. Също по този начин работим по увеличението на хладилните ни пространства за по-добро предпазване, както и по-голямо механизиране за бързо пакетиране и етикетиране.

Партнирате си с Лидл България последните 2 години. Кои са бизнес преимуществата в професионалните ви връзки?
Партньорството ни с ЛИДЛ България е извънредно значимо за нас, огромна част от триумфа ни се дължи на обстоятелството, че те ни оказват помощ да осигурим първокачествени артикули, дават ни достъп до голям брой клиенти, което от своя страна ни подсигурява сигурност да планираме разширението и модернизирането на бизнеса си. За тези 2 години съдействие постоянно сме имали извънредно правилни връзки,  срещали сме схващане при пораждане на каквато и да е било обстановка и сме в действителност признателни за това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР