Благодарим ви, че пазарувахте осъзнато!“ Така пише на касовата бележка,

...
Благодарим ви, че пазарувахте осъзнато!“ Така пише на касовата бележка,
Коментари Харесай

Чисто и осъзнато в едно

„ Благодарим ви, че пазарувахте осъзнато! “ Така написа на касовата записка, която получавате, когато пазарувате от магазина на „ Тиера Верде България “ (tierra  verde – зелена земя). Компанията, която в детайли представихме в брой 8/2019 година продава екологични препарати за семейството и артикули за живот с нулев боклук. Но това не е просто бизнес, а обществен план с ясна идея – да се насърчат хората да вършат всичко, което зависи от тях, с цел да се грижат за себе си, околните си и природата.

На чистоТази философия събира Ирена Събева и Вихра Динчева, които преди всичко са радетели на екологичната идея и чак по-късно бизнесдами. Затова и магазинът им в София до „ Пирогов “ се споделя „ НА ЧИСТО “ и с изключение на търговски обект е и учебен център.
Ирена Събева споделя за себе си, че е непримирима към несправедливостите. По специалност е психолог и психотерапевт. През 2008 година със брачна половинка ù откриват едни от първите биомагазини в България. Тя е екоактивист, през годините се е включвала и сама е развивала всевъзможни действия в тази посока. Нейна е да вземем за пример самодейността за кварталното компостиране „ Храна за Земята - положително за всички “.
Вихра Динчева има бизнес обучение и се дефинира като идеалистично-практична. Дълги години е живяла и работила в чужбина. Задълбоченият ù интерес към околната среда и осъзнатият метод на живот я карат през  2014 година да напусне корпоративната си работа в Германия и да замине за Швеция, където учи магистратура по стабилно развиване и групово водачество. През 2017г. се завръща в България с готовност да интегрира знанията, уменията и контактите си на родна земя.
В началото на 2018 година Вихра, Ирена и Наташа основават „ Тиера Верде България “, българо-чешка компания. Фирмата предлага на родния пазар биопрепарати за семейството и артикули за живот с нулев боклук.

Марките на „ Тиера Верде “ включват следната гама артикули:Yellow & Blue – екологични почистващи, перилни и измиващи препаратиCasaOrganica – артикули за дома от екологичен памук и други други възможности за домакинствотоMamaNatura – артикули за персонална хигиенаGaiaCup – менструални чашки и превръзки за многократна употребаВ момента продуктите се внасят от Чехия, само че растежът на компанията би разрешил в скоро време да се стигне и до производството им тук.  

Без токсини
„ Малцина се замислят, че в битовите препарати има доста токсични химикали, които гълтаме, вдишваме, попадат върху телата ни и в последна сметка – в природата. Масова процедура е в битовата химия да се употребяват първични материали от нефтената промишленост, синтетични ароматизатори, оцветители, оптични избелители, хлор и голям брой други съставки, които са токсични. Те се натрупват в телата ни, които и без друго са изложени на прогресивното замърсяване от водата, храната и въздуха. Тези токсични химикали са невидими, само че са в основата на голям брой алергии и болести. За ограничението им може да помогнем, като ги премахнем от семейството си. Но с цел да стане това, би трябвало да има опция. Затова започнахме да предлагаме препаратите на „ Тиера Верде “. Те се базират на естествени източници като сапунени орехчета, етерични масла, лимонена киселина, както и на безвредни за хората и природата химични субстанции като да вземем за пример сода бикарбонат и сода перкарбонат “, споделя Вихра.  

Без боклук
С цел да се редуцират пластмасовите боклуци е подхваната и друга стъпка – оферират се наливни (а скоро и насипни) препарати. В София това става, като клиентът иде със собствен съд в магазина „ НА ЧИСТО “ и си налее нужното количество от стремежи препарат.

Опорна точка във философията, която следват Вихра и Ирена, е правилото на нулевия боклук. Те оферират и учат потребителите да употребяват артикули, които имат дълъг живот и могат да се преизползват. И, несъмнено, множеството са и компостируеми. Например четките с дървени дръжки и косми от растителни нишки са прелестна опция на гъбичките за миене на съдове. Превръзките за многократна приложимост от органически памук икономисват големи количества нерециклируеми боклуци. Мрежестите чанти и торбички за извършване на покупки от органически памук заместват пластмасовите пликове. Металните сламки са идеална опция на синтетичните и могат да служат цялостен живот.
Етичен бизнес
Ирена и Вихра държат да вършат бизнес, основан на етиката. Коректността и взаимното почитание са основополагащи. Те построяват мрежа от етични партньорства с други бизнеси, организации и начинания, като имат вяра и желаят да са образец за това по какъв начин посредством груповите ни старания може да допринесем доста повече за света, в който желаеме да живеем.  
За продуктите, които оферират, Ирена и Вихра споделят, че са тяхна сбъдната екомечта. „ При нас на едно място могат да се открият доста решения. При това освен за битови потребности като почистването. Заедно можем да търсим решения и на световни – грижа за природата, устойчива стопанска система, етичен бизнес “, споделят бизнесдамите. Чисто и осъзнато в едно!


ГЕЛ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕна растителна основа, не нервира кожата, с мирис на естествено етерично масло от лимон. Става за измиване на плодове и зеленчуци.


BIKA СОДА БИКАРБОНАТотстранява всевъзможни миризми от текстил и повърхности, почиства загорели съдове и котлони, хигиеничен фаянс, всичко в кухнята, банята, детската стая, автомобила и градината. Содата е най-универсалното почистващо средство. Най-добрият обезмаслител и обезмирисител. Масово употребена в предишното, в този момент ползата към нея се възражда.


КОМПЛЕКТ МЕТАЛНИ СЛАМКИ Произведени са от неръждаема стомана, създадена особено за хранителни цели. Освен че заместват пластмасовите и по този начин лимитират замърсяването, те са добра опция и от хигиенична позиция, тъй като почистването им е извънредно елементарно. В комплекта е включена и специфична четчица за задачата, както и комфортна торбичка за предпазване.


ГЕЛ ЗА ПРАНЕКонцентриран гел за цветно пране със леден извлек от сапунени орехчета, ароматизиран с естествено етерично масло от лавандула. Подходящ за пране и на бебешки дрешки и текстилни пелени. Не съдържа токсична химия. Щадящ индивида и природата. Силно съсредоточен и заради това - пестелив, 1 литър стига за 33 пранета.



КОНТАКТИ
София, магазин НА ЧИСТО, бул. „ Ген. Тотлебен ” 31,
www.tierraverde.bg
Множество от продуктите могат да бъдат закупени и от сътрудниците на компанията, магазините „ Био Маг “, „ Зелен био “, „ Зоя БГ “ и други А от септември и във веригата на ДМ в цялата страна.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР