Благодарим на Токуда, че ни взривихте отново и ни събудихте

...
Благодарим на Токуда, че ни взривихте отново и ни събудихте
Коментари Харесай

Медицински сестри обявиха, че се задава ново сериозно недоволство и протести

Благодарим на " Токуда ", че ни взривихте още веднъж и ни събудихте отново. На 10 септември на огромен народен митинг ще покажем какъв брой обединени сме медицинските експерти. Това оповестиха през днешния ден медицински сестри, рехабилитатори, физиотерапевти, пристигнали да поддържат пред столичната болница " Токуда " Мая Илиева – здравната сестра, която стана един от водачите на митингите на експертите по здравни грижи и техен неофициален представител.

Към митинга в отбрана на уволнената неотдавна от " Токуда " Илиева се причислиха няколко нейни сътрудници, към момента работещи в болничното заведение, както и няколко лекаря. А също омбудсманът Мая Манолова. Със фотоси в обществената мрежа " Facebook " към недоволството под мотото " Не на страха " и в отбрана Илиева отдалечено се включиха и медицински сестри от Бургас, Пловдив, Казанлък, Добрич.

Самата Илиева се причисли към хората пред " Токуда " към края му, тъй като беше извикана от управлението на болничното заведение точно в този ден и час да подпише окончателните документи за дисциплинарното си уволняване. А събралите се пред " Токуда " заподозряха, че съзнателно я бавят, с цел да не я дочакат сътрудниците й и да я поддържат онлайн.

Преди дни напрежението измежду протестиращите от близо половин година медицински сестри, което беше спаднало в последния месец и половина, още веднъж ескалира. До закани за нови ефикасни митинги, обещания за правосъдни каузи, обвинявания за кавга с неуместните и даже планове за претенции на оставки се стигна, откакто в събота вечерта управлението на болница " Токуда " уволни дисциплинарно Мая Илиева - един от главните уредници и представител на митингите на медицинските сестри в страната.

 Медицински сестри оповестиха, че се задава ново съществено неодобрение и митинги
© Велко Ангелов

Много сестри из страната алегорично започнаха да вървят на работа с ленти с надпис " Не на страха ", изпращат фотоси и поздрави с обещания за поддръжка на Илиева. Заговориха, че и те са подлагани на напън поради митингите.

Днес пред " Токуда " обаче не пристигнаха доста хора, които онлайн да застанат зад здравната сестра. Но дадоха обещание на планувания от месеци нов народен митинг през септември, недоволството да е всеобщо. Илиева основава и нова съсловна организация на медицинските сетри, недоволни от представителството и застъпничеството на сегашната организация. Протестиращите имат намерение да основат и нов профсъюз, разочаровани от това, че КНСБ, на които Илиева беше синдикален водач в " Токуда " смъкна отбраната й и разреши уволнението й.

" В България няма синдикати, а единствено хора, които вършат далавери с шефовете на лечебните заведения, да ни уволняват с нелепи обвинявания и причини. Които вървят по банкетчета с работодателите и подписват сделчици ", разгласи една от протестиращите сестри.

За да се даде опция за съставяне на нова съсловна организация на сестрите, са нужни промени в законодателството, като омбудсманът Мая Манолова даде обещание, че екипът й ще създаде и инициира такива промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР