Благодарих за България за военната и политическата подкрепа, пише президентът

...
Благодарих за България за военната и политическата подкрепа, пише президентът
Коментари Харесай

Украйна ни кани на разговори с Турция и Румъния за сигурността в Черно море

Благодарих за България за военната и политическата поддръжка, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в акаунта си в X (доскоро - Twitter).

Той добавя, че е провел плодотворни диалози с премиера на страната ни Николай Денков в границите на среща на високо ниво Украйна-Балканите.

Зеленски показва още, че двамата са разискали бъдещо съдействие, сигурността в Черно море и обезпечаване на различни зърнени коридори.
 Снимка 630857
Източник:

Информация за срещата сред Денков и Зеленски беше публикувана и от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Министър-председателят напомни, че към този момент има решение на държавното управление за изпращане в Украйна на 100 бронетранспортьора от Министерство на вътрешните работи, което се чака да бъде ратифицитано от Народното събрание.

Зеленски удостовери интереса на Украйна за закупуване на двата български реактора , планувани за АЕЦ " Белене ", и оборудването към тях. По думите на Денков сега Министерството на енергетиката извърши оценка на активите .

Във връзка с агресивното държание на Русия в Черно море украинският президент сложи въпроса за съгласувани дейности на черноморските страни членки на НАТО за обезпечаване на сигурността. Украйна води диалози по тематиката с Турция и Румъния и насочи покана към България да се включи в тях.

Вчера Николай Денков отпътува за Атина за проведени от гръцкия му сътрудник Кириакос Мицотакис диалози по отношение на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани с присъединяване на президентите на Черна Гора Яков Милатович, на Сърбия Александър Вучич и на Молдова Мая Санду, министър председателите на Северна Македония Димитър Ковачевски, на Косово Албин Курти, на Румъния Йон-Марчел Чолаку и на Хърватия Андрей Пленкович и ръководителите на Съвета на министрите на Босна и Херцоговина Боряна Кристо, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В Гърция Денков и с Йон-Марчел Чолаку и с Мая Санду.
 От Одеса Тагарев увери Украйна в непоколебимата поддръжка на България
От Одеса Тагарев увери Украйна в непоколебимата поддръжка на България

Министърът на защитата се срещна с украинския си сътрудник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР