Благодарение на сондата Нови хоризонти, НАСА разкрива тайните на космическата

...
Благодарение на сондата Нови хоризонти, НАСА разкрива тайните на космическата
Коментари Харесай

НАСА разкрива тайните на Ултима Туле - най-старото и най-отдалечено от Земята небесно тяло

Благодарение на сондата " Нови хоризонти ", НАСА разкрива тайните на " галактическата палачинка " Ултима Туле - най-старото и най-отдалечено от нашата планета небесно тяло, изследвано в миналото, написа в. " Дейли експрес ", базирайки се на обява в сп. " Космос ".

Известен и като 2014 MU69, обектът Ултима Туле е на 6,4 милиарда километра от Земята. След откриването му през 2014 година НАСА пренасочи задачата на сондата " Нови хоризонти " за проучване на Плутон към дребния мистериозен свят, формиран от две елементи и в началото отъждествен на снежен човек, а след това - на палачинка.

" Данните, които продължаваме да получаваме от сондата " Нови хоризонти ", са впечатляващи и трансформират концепциите ни за образуването на дребните тела в пояса на Койпер ", споделя основният откривател Алън Стърн, представяйки ги на научна конференция в Тексас.

След близкото прехвръкване на " Нови хоризонти " край Ултима Туле на 1 януари тази година, обектът в началото беше отъждествен на снежен човек, изработен от две топки. Получени след това изображение от разнообразни ъгли обаче демонстрираха, че двете му елементи не са сферични, а по-скоро сплескани и издължени.

Сега откривателите оповестяват, че те също така са доста тъкмо подредени една по отношение на друга.

" Двата дяла имат оси - дълга, къса и междинна, които се характеризират с извънредно точна класификация. Невъзможно е това да е станало инцидентно ", споделя откривателят Уилям Маккинън от Вашингтонския университет.

По думите на учения необикновената класификация е знак, че двете дребни тела, които са се слели, с цел да образуват Ултима Туле, не са се сблъскали инцидентно. Според него те са се формирали поотделно и са орбитирали задоволително дълго време едно към друго, с цел да синхронизират най-късите и дългите си измерения.

Данните демонстрират също, че сливането на двете тела е протекло безпрепятствено, откакто конфликтът им е станал с приблизителната скорост на енергична разходка.

Учени, които изследват други характерности на Ултима Туле, са открили, че отдалеченият обект е първият по рода с " ултрачервен " цвят - удостоверение за първичната му природа.

Спектрографски данни насочват към съществуването на вода и метанол, които се съдържат и в кометите и към протозвездите и също са симптом за примитивност.

Специалистите разполагат и с нови елементи за повърхността на Ултима Туле, осеяна с разнообразни кратери, възвишения, падини, както и за следи от лавини, макар доста по-слабата гравитация спрямо тази на Земята.

Учените означават, че занапред следва да получат още данни за Ултима Туле. Очаква се сондата " Нови хоризонти " да ги съобщи до края на лятото през 2020 година, преди да насочи телескопа си към междупланетната среда в пояса на Койпер.

Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР