Благодарение на сондата Нови хоризонти, НАСА разкрива тайните на космическата

...
Благодарение на сондата Нови хоризонти, НАСА разкрива тайните на космическата
Коментари Харесай

НАСА разкрива тайните на Ултима Туле

Благодарение на сондата " Нови хоризонти ", НАСА разкрива тайните на " галактическата палачинка " Ултима Туле - най-старото и най-отдалечено от нашата планета небесно тяло, изследвано в миналото, написа в. " Дейли експрес ", базирайки се на обява в сп. " Космос ".

Известен и като 2014 MU69, обектът Ултима Туле е на 6,4 милиарда километра от Земята. След откриването му през 2014 година НАСА пренасочи задачата на сондата " Нови хоризонти " за проучване на Плутон към дребния мистериозен свят, формиран от две елементи и в началото отъждествен на снежен човек, а след това - на палачинка, показва Българска телеграфна агенция.

" Данните, които продължаваме да получаваме от сондата " Нови хоризонти ", са впечатляващи и трансформират концепциите ни за образуването на дребните тела в пояса на Койпер ", споделя основният откривател Алън Стърн, представяйки ги на научна конференция в Тексас.

След близкото прехвръкване на " Нови хоризонти " край Ултима Туле на 1 януари тази година, обектът в началото беше отъждествен на снежен човек, изработен от две топки. Получени след това изображение от разнообразни ъгли обаче демонстрираха, че двете му елементи не са сферични, а по-скоро сплескани и издължени.

Сега откривателите оповестяват, че те също така са доста тъкмо подредени една по отношение на друга.

" Двата дяла имат оси - дълга, къса и междинна, които се характеризират с извънредно точна класификация. Невъзможно е това да е станало инцидентно ", споделя откривателят Уилям Маккинън от Вашингтонския университет.

По думите на учения необикновената класификация е знак, че двете дребни тела, които са се слели, с цел да образуват Ултима Туле, не са се сблъскали инцидентно. Според него те са се формирали поотделно и са орбитирали задоволително дълго време едно към друго, с цел да синхронизират най-късите и дългите си измерения.

Данните демонстрират също, че сливането на двете тела е протекло безпрепятствено, откакто конфликтът им е станал с приблизителната скорост на енергична разходка.

Учени, които изследват други характерности на Ултима Туле, са открили, че отдалеченият обект е първият по рода с " ултрачервен " цвят - удостоверение за първичната му природа.

Спектрографски данни насочват към съществуването на вода и метанол, които се съдържат и в кометите и към протозвездите и също са симптом за примитивност.

Специалистите разполагат и с нови елементи за повърхността на Ултима Туле, осеяна с разнообразни кратери, възвишения, падини, както и за следи от лавини, макар доста по-слабата гравитация спрямо тази на Земята.

Учените означават, че занапред следва да получат още данни за Ултима Туле. Очаква се сондата " Нови хоризонти " да ги съобщи до края на лятото през 2020 година, преди да насочи телескопа си към междупланетната среда в пояса на Койпер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР