Благодарение на системата VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна

...
Благодарение на системата VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна
Коментари Харесай

Астрономи направиха първата в историята снимка на планета бебе

Благодарение на системата VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория (ESO) група астрономи за първи път направиха фотография на планета, оформяща се към млада звезда-джудже, наречена PDS 70. Самата планета пък е наречена PDS 70b, а на фотографията можете да я видите под формата на блестящо леке, ситуирано вдясно от черната точка в средата на фотографията, която съставлява звездата-джудже и е снимана благодарение на специфичен инструмент, който блокира светлината, предавана от действителната повърхнина на слънцето. Това разрешава на астрономите да видят детайлности, които другояче биха били невъзможни за наблюдаване.

Прочетете още: НАСА ще сътвори най-студеното място във вселената, с цел да учи квантовите частици

Разстоянието сред новоформиращата се планета и нейната звезда-домакин е към 3 милиарда километра , колкото е дистанцията и сред Уран и нашето Слънце. PDS 70b е газов колос, с по-голяма маса от Юпитер, а температурата на повърхността понастоящем е 1000 градуса по Целзий (1832 градуса по Фаренхайт).

Иначе астрономите и различен път са виждали сходни плането-образуващи материали към младите звезди, само че те постоянно са били просто част от целия диск. Това е първият път, когато учените съумяват да открият и снимат обособена планета бебе, което би могло да им даде опция да схванат повече за процеса на образуване на планетите.

Векове наред учените спекулират за естеството на преходния диск, който съставлява пръстен от протопланетарен материал с дупката в центъра. Сега към този момент, с помощта на откритието и тази фотография, те ще могат да потвърдят или отхвърлят някои аспекти от своите теории.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР