Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки

...
Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки
Коментари Харесай

От МОСВ апелираха да се пести водният ресурс

Благодарение на подхванатите от Министерството на околната среда водите ограничения и положените оптимални старания, тази година равнището в язовирите в страната стартира да пада едвам през месец август поради намаляващия приток. В тази връзка Министерство на околната среда и водите приканва всички водоползватели да подхващат дейности за икономисване на ресурса и понижаване на загубите.

През тази година е обезпечена водата за питейно битово водоснабдяване на обитаемоте места, които се водоснабдяват от ръководените от Министерство на околната среда и водите 52 сложни и значими язовири.

От началото на 2020 година до момента земеделските производители са получили общо 611,769 млн. м3 вода и до края на напоителния сезон не се плануват основни ограничавания.

Същевременно Министерство на околната среда и водите предизвестява земеделците от Североизточна България, че трета поредна година в този район има засушаване и в случай че през есенно-зимния сезон се резервира наклонността на понижен приток, то същият ще би трябвало да се употребява от тях и през напоителен сезон 2021 година Възможно е ресурсът да се окаже непълен заради което земеделските производители следва да помислят и за различни водоизточници.

Емил Димитров: С митинги язовири не се пълнят

Допълнително е направено изменение на месечния график за м. август 2020 година, като от язовир „ Батак “ са предоставени 5,550 млн.м3 вода за напояване. Общо позволените размери за напояване от язовир „ Батак “ през м. август възлизат на 38,550 млн.м3.

Всички старания на Министерство на околната среда и водите са ориентирани към опазване на ресурса в язовирите и предпазване на водата в тях за идната 2021 година

Министерство на околната среда и водите ръководи водите на 52 броя сложни и значими язовира, като всекидневно следи положението им.

Сумата от наличните в тях завирени размери към 31.07.2020 година е 4197,2 млн. м3, съставлява 63,6% от сумата на общите им размери.

Според главното им предопределение наличните в тях завирени размери към 30.07.2020 година са както следва:

• питейно-битово водоснабдяване – 70,2% от общия им обем;

• напояване – 42,2% от общия им обем;

• енергетика – 76,6% от общия им размер.

Повече информация за положението на комплексните и значими язовири можете да намерите в месечния бюлетин ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР