Благодарение на нова микроскопична технология учени успяха да създадат детайлна

...
Благодарение на нова микроскопична технология учени успяха да създадат детайлна
Коментари Харесай

Вижте как ембрионите на мишка растат в реално време – клетка по клетка

Благодарение на нова микроскопична технология учени съумяха да основат детайлна 4-измерна картина на ранното развиване на ембрион на мишка. По този метод безусловно можем да забележим по какъв начин се заражда животът – клетка по клетка, написа Science Alert.

Самият факт, че учените могат да видят по какъв начин органите и тъканите се оформят пред очите им, ще бъде от изгода на бъдещи изследвания, свързани с регенерацията на органите. Нещо повече – по всяка възможност ще можем да реагираме на време на характерни болести, зараждащи още в утробата на майката.

„ За да може да се случи това обаче, първо би трябвало да разберем по какъв начин се образуват органите – разяснява биологът Кейт Макдол от медицинския институт " Хауърд Хюз ". – Трябва да можем да забележим какво се случва в един същински ембрион. “

Микроскопът работи по следния метод – супер тънки лазерни лъчи осветяват клетките. Впоследствие камери ги снимат и наблюдават придвижванията им в действително време – точно по този метод е основано неповторимото видео по-долу. В него може да видите първите дни от развиването на ембрион на мишка – нещо, което до момента учените не са изучавали в сходен подробност. Органите на животинчето се образуват пред очите ни – учените снимат даже и първите тупкания на сърчицето.

Новата система е толкоз добра, че учените могат да я употребяват, с цел да предугаждат пътя на самостоятелните кафези – къде отиват, кои гени задействат и с какви други кафези се срещат.

Това е шестият сходен микроскоп, който учените основават, и всеки идващ става по-прецизен, кадърен и потребен. Засега той може да следи само ембриони на мишки в характерни лабораторни условия и в границите на два дни. Техниката обаче има капацитета да бъде усъвършенствана неведнъж.

Всичко това би могло да помогне на учените да разгадаят мистерията на гаструлацията – по какъв начин тъкмо бозайниците се развиват от една-единствена клетка в ембрион.

Изследването е оповестено в Cell.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР