Благодарение на ДНК от 1000-годишен зъб изследователи доказаха, че древна

...
Благодарение на ДНК от 1000-годишен зъб изследователи доказаха, че древна
Коментари Харесай

Древна цивилизация, смятана за изчезнала, все още е тук

Благодарение на ДНК от 1000-годишен зъб откриватели потвърдиха, че антична цивилизация, от дълго време считана за изчезнала, има живи потомци на Карибите.

Учените разкрили генетични съвпадения сред античното племе Таино, населявало в миналото Америка и днешните поданици на един карибски остров.

Невероятното изобретение пристигнало до момента в който учените се опитвали да проследят първия цялостен античен човешки геном от Карибите.

Зъбът бил открит в пещера на бахамския остров Елеутера и е принадлежал на жена, живяла най-малко 500 години преди Кристофър Кълъмбъс да стъпи в района.



Изследването е оповестено тази седмица в журнала на Националната академия на науките.

Когато Христофор Колумб доближава до Карибите през 15-ти век, локалното население, известно като Таино, е мощно наранено. Появата на европейците оказва толкоз мощно въздействие върху живота на островитяните, че учените постоянно разделят историята на района на два интервала — преди и след идването на Колумб.

Комбинацията от заболявания, всеобщи убийства и иго, вследствие на експанзията на испанските завоеватели през XVII век, лишава живота на повече от 3 милиона души в рамките единствено на няколко генерации. Ново изследване обаче, демонстрира, че геноцидът въпреки всичко не е довел до цялостното изгубване на този античен народ, както се вярваше до в този момент.

Изследователите настояват, че днешни поданици на Карибите имат същото ДНК като на хората, живели в района преди появяването на Колумб.

"Това демонстрира, че случилото се по това време е довело до асимилацията на тези хора, само че не и до цялостното им заличаване " ", декларира Хорхе Естевес от Националния музей на американските индианци.

За Естевес, който е бил съветник в изследването, това изобретение има персонален темперамент.

То поддържа приказките и легендите, в които баба му постоянно е вярвала, само че не е имала научни доказателства, които да ги поддържат, а точно, че таиновата просвета към момента съществува.

"Има карибски общности, които постоянно са се определяли като Таино, макар, че им е казано, че техните предшественици са изчезнали ", споделя създателят на обявата Ханес Шрьодер, който прави проучвания в района повече от десетилетие.

Изчезването на една етническа група се случва, когато "всички членове на тази съответна група изчезнат и не могат да предадат генетичния си материал ", изяснява той.

За да потвърдят, че на Карибите през днешния ден живеят наследници на този античен народ, екипът е трябвало да открие генетичен материал, предхождащ идването на Колумб в живи хора.

Тропичните условия на Карибите не разрешава естественото запазване на скелети, тъй че намирането на физически остатъци е необичайност. Екипът обаче, имал шанс при изследването на Пещерата на проповедника на остров Елеутера, част от я архипелага Бахамски острови.

 В нея те разкрили гробове на Лукаяни — коренни поданици, които са роднини на Таино. Там попаднали и на зъб на жена, живяла през интервала VII-X век или 500 години преди идването на Колумб. Оказало се, че той съдържа добре непокътната ДНК.

Изследвайки зъба, учените разкрили, че Лукаяните са генетично близки със актуалните представители на Араваките — индиански племена, които живеят в Южна Америка.

Връзките на Таино с Южна Америка потвърждава още една доктрина, за която Шрьодер съумява да събере информация. Тя демонстрира, че античните жители на Южна Америка са мигрирали към Карибите.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР