Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително

...
Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително
Коментари Харесай

Борисов: Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри

" Благодарение на дисциплинираната и поредна политика за поддържане на позитивно или близо до уравновесено салдо през последните години страната ни влезе в положително положение в изключителната обстановка, провокирана от разпространяването на ковид ". Тава написа министър председателят Бойко Борисов в формалната си страница във Facebook, откакто държавното управление се срещна с параметрите по осъществяването на бюджета за първото тримесечие. 



" През 2019 година се придвижихме с едно място напред и към този момент сме втори след Естония с най-нисък дълг на бранш „ Държавно ръководство “ в Европейски Съюз за 2019 година – 20,4 % от Брутният вътрешен продукт. Спрямо 2018 година отчитаме намаляване на този индикатор с 1,9%. През първите два месеца на тази година отчетохме ускоряване на растежа на оборота в индустрията на вътрешния пазар и той доближи 9,7 % по отношение на същия интервал на предходната година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също набъбнаха, както и износът ни на артикули с 4,9 % ", показва още министър председателят. 

" Дори и през месец март параметрите на осъществяването на бюджета са положителни, като консолидираната фискална стратегия регистрира превишение на приходите над разноските в размер на 1,2 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

"
Заради пандемията и отрицателните фискални резултати по линия на спад в приходите, в резултат на ограничаващите ограничения в България и главните търговски сътрудници от Европейски Съюз и трети страни, упованията ни са, че параметрите по осъществяването на бюджета ще се проявят с известно закъснение и ще бъдат мощно изразени през второто и третото тримесечие на актуалната година. Затова българското държавно управление предприе дейности за опазване на работните места като " 60 на 40 ", както и редица други ограничения в помощ на хората и на бизнеса. Не предвиждаме ограничение на заплащанията по огромните инфраструктурни планове, планувани за финансиране и осъществяване с плановете за годината, с което ще подкрепим вложенията при упования спад в непубличния бранш ", акцентира министър-председателят.

" Предприехме и дейности и за преструктуриране на Оперативните стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз, с което за ограничения за поддръжка на стопанската система и битка със болестта с COVID-19 ще бъдат обезпечени 870 млн. лева В прогнозите си Европейска комисия показва, че силата на българската стопанска система и позитивните външни и фискални салда преди експлоадирането на пандемията от COVID-19, са причина за бързо икономическо възобновяване. Очакванията на специалистите са това да се случи още през 2021 година, за което държавното управление ще постави оптимални старания, с цел да помогне на всеки един българин ", оповестява още Бойко Борисов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР