Благодарение на даровити украински разработчици на софтуер и на сателитният

...
Благодарение на даровити украински разработчици на софтуер и на сателитният
Коментари Харесай

Технологията на Илон Мъск превърна украинската артилерия в кошмар за руската армия

Благодарение на даровити украински разработчици на програмен продукт и на сателитният Интернет на Илон Мъск, украинската артилерия реализира невероятна успеваемост, неуязвима е, и е надалеч напред в 21 век, за разлика от съветската, която макар, че е „ безаналогова “ е безнадеждно изостанала. Това е достижение съизмеримо с аналози на НАТО и реализирано безусловно с „ подръчни “ средства. Това е такова необикновено достижение, че съветските генерали отричаха съществуването на сходна система до преди демонстрацията в Белогоровка, написа meduza.io.

През първите седмици на месец май войната в Украйна наподобява в задънена улица. Украинците реализираха значим триумф край Харков и отблъснаха съветските войски към границата. Свободният периметър към града се разшири до толкоз, че съветската класическа артилерия не е в положение да води огън по никоя от градските елементи.

В Донбас съветската войска реализира доста муден прогрес с помощта на количеството и концентрацията на артилерия.

С други думи, новата втора фаза на войната в Украйна е артилерийска.

Руската артилерия обаче не е изключително ефикасна – казусът е, че съветските дронове (Орлан-10) са малко и се употребяват прекомерно централизирано: предната линия не постоянно може да организира дейно разузнаване и да насочва артилерийски огън по дадени цели.

Руската артилерия в болшинството си е формирана от типичен оръдия, които на огромни дистанции са прекомерно неточни. Следователно, поразяването на задачите изисква голям разход на снаряди – просто се води огън по „ квадрат “ от местността и вярата е, че количеството снаряди ще донесе качество на провалите.

Още един подробност от класическата артилерийска война е метода на разполагане на оръдията. Без значение дали са САУ (Самоходни артилерийски установки) или типичен оръдия – съответното поделение се дислоцира на примерно 10, 15, 25 или повече километра от фронта, чака подаване на координати, вършат се калкулации и всички оръдия се насочват по задачата и стартират да стрелят.

Това струпване на оръдия по треакторията на изстреляните снаряди и в границите на до 1 минута може да бъде даден отговор. Съответно, в случай че оръдията не бъдат навреме изтеглени – следват провали и заличаване за противниковата артилерия. Това редуцира времето за водене на огън от класическата артилерия, а оттова и размера на нанесени провали.

След това малко встъпление, стигаме до същността – разгрома на съветската войска при опита за десант край Белогоровка разкри смразяващи кръвта на съветските военни детайлности за новите благоприятни условия на украинската артилерия. При тази интервенция съветската войска загуби до две батальонно-тактически групи, което се показва в заличаването на 73 единици бронирана техника и над 500 боеца. Това е към 10% от съветските сили по това направление.

Благодарение на даровити разработчици на програмен продукт и на сателитният Интернет на Илон Мъск, украинската артилерия реализира до 5 пъти по-добра успеваемост, неуязвима е, и е надалеч напред в 21 век, за разлика от съветската, която макар, че е „ безаналогова “ е безнадеждно изостанала.

Това е достижение съизмеримо с аналози на НАТО и е реализирано безусловно с „ подръчни “ средства. Това е такова необикновено достижение, че съветските генерали отричаха съществуването на сходна система до преди демонстрацията в Белогоровка.

Руската войска също се е опитвала да създаде нещо сходно и естествено „ безаналогово “, само че е стигнала до където и „ руский карабль “.

Как работи украинската децентрализирана мрежа за ориентиране на огъня?

Украинската войска е създала апликация за телефон, която разрешава за десетина секунди да се насочва огън по цели, разпознати от дронове и частите на предна линия. Практически всяко едно оръдие, според от гео-локацията си получава подготвени самостоятелни параметри за прицелване, и за секунди е готово за пукотевица.

Със същата експедитивност и в границите на 10-15 секунди всички оръдия от групата могат да получат и индивидулани параметри за прицел предвид на промяна на огъня.

Всичко това се случва онлайн и се подава непосредствено от разследващия дрон, който кръжи над задачата.

В същото време този огън не се води от батареи скупчени в една зона, а от обособени артилерийски установки, разпръснати на огромна повърхност – безусловно на десетки квадратни километри. Самотни оръдия тук и там. Това усилва възможностите им да оцелеят под противников ответен артилерийски и самолетен огън: самотно оръдие е по-трудно за разузнаване и отдалечено заличаване.

Буквало по задачата валят снаряди от всички направления и ответният удар е на практика неосъществим.

В допълнение, сериозна роля изиграха и доставките на комплекти за сателитен интернет на StarLink от Илон Мъск още при започване на войната. Тези безплатни доставки не престават. StarLink направи допустимо оборудването на тази децентрализирана система за ръководство на огъня с надеждни и сигурни връзки.

Още в първият ден на войната, съветски хакери съумяха да хакнат украинската систематична за сателитен Интернет, която се ползваше от ВСУ.

На съветските хакери обаче не им се получава по този метод със StarLink. Въпреки обезверените двумесечни опити системата на Илон Мъск остава непробиваема. Това изтощение предизвика и комедийният началник на Роскосмос – Дмитрий Рогозин да избълва ред закани по адрес на Илон Мъск и спътниците на StarLink.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР