Благодарение на БСП в бюджета за тази година има 20

...
Благодарение на БСП в бюджета за тази година има 20
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: В кризата - отговорно и разумно, с грижа за хората

" Благодарение на Българска социалистическа партия в бюджета за тази година има 20 милиарда лв. за обществени действия "

" При нови избори сигурно още веднъж ще би трябвало да се върви към съдружен кабинет. Кои партии ще са част от него, можем единствено да гадаем. При всички случаи обаче те няма да върнат ГЕРБ на власт "

- Какви са провокациите пред Българска социалистическа партия в тази комплицирана политическа обстановка?
- Сериозни са провокациите. Мога да ви уверя, че Българска социалистическа партия се управлява прецизно от записаното в съдружното съглашение. Проведохме съществени съдружни договаряния, отстояхме огромна част от предизборните задължения на нашата партия и в този момент следим те да се съблюдават. Логично е да имаме различия с сътрудниците, само че мисля, че това, с което Българска социалистическа партия печели, е, че сме поредна партия. Не измисляме през днешния ден някакви нови претенции. Придържаме се прецизно към това, което сме договорили, и държим то да бъде изпълнено. Опитваме се и считам, че съумяваме да сме балансьор в тази коалиция. България не изнесе и не изнася оръжия за Украйна, точно тъй като Българска социалистическа партия е в тази коалиция.
- Защо обаче президентът Радев непрестанно атакува вицепремиера Нинова с противоположното изказване?
- Ще отговоря по този начин: с цел да се изнесе най-малко един патрон от България, е нужен подписът на вицепремиера Корнелия Нинова. По закон тя е последният човек, който се подписва при експорт на оръжие, муниции и други артикули с двойна приложимост. По закон, преди тя да постави своя автограф, такова решение се съгласува с Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи. Подписите си под него поставят също шефът на ДАНС и шефът на ДАР. Всички тези хора са назначени по време на служебните кабинети на президента Радев. Тези хора са положили подписи и сигурно могат да уверят президента, че оръжие за Украйна не се изнася, тъй като това в действителност е по този начин. Значи няма по какъв начин госпожа Нинова да е разрешила експорт на оръжия. Всичко останало са операции.
Договорите, по които изнасяме оръжия, създадени в нашите оръжейни фабрики, са подписани доста преди този кабинет. Друга част са подписани по време на служебните държавни управления. По време на това държавно управление няма подписани контракти за експорт на оръжия, т.е. нашите оръжейни фабрики изнасят оръжие по контракти, подписани преди този момент държавно управление да пристигна на власт. От 2015 година няма нито една доставка за Украйна или за Русия по договорите за експорт на оръжия. Така че всичко останало са неистини и операции.
- Кой има интерес от всичко това?
- Не желая да си мисля, че задачата е посредством ръководителя на партията Корнелия Нинова, която е сега вицепремиер и министър на стопанската система, да бъде уязвена Българска социалистическа партия. Но логиката води натам. Повтарям, че не желая да си върша този извод.
Първо, тъй като това са погрешни данни, които се внушават на хората в България. Второ, тъй като, в случай че в действителност задачата е Българска социалистическа партия, то това е грозно и неблагодарно.
- Но ето, че и вицепрезидентът Илияна Йотова атакува обществения министър Георги Гьоков и обществената политика на Българска социалистическа партия. Как ще коментирате държанието на президентската институция?
- Не съм чула какво е споделила госпожа Йотова. Човек доста би трябвало да си изкриви душата, в случай че се върне обратно във времето и съпостави всички бюджети в обществената част. В момента страната има най-социалния бюджет от доста години насам. Намираме се в тежко състояние - рецесии и интернационална обстановка, каквито не сме преживявали през последните 30 години. Въпреки това държавното управление откри средства и в бюджета за тази година са отделени 20 милиарда лева за обществени действия. Това е най-социалният бюджет за България през последните три десетилетия.
Благодарение на поредната политика и твърдата позиция на Българска социалистическа партия с актуализацията на бюджета българските жители ще видят забележителен детайл на подкрепяне. Обсъждаме увеличение на детските надбавки - спомагателна помощ за всяко дете от юни до декември, както и необлагаем най-малко, който ще докара до увеличение на приходите на най-бедните. Парите ще дойдат от предлаганото от нас облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения.
Актуализацията на пенсиите би трябвало да се случи при всички случаи, както и да се резервира до края на годината КОВИД-добавката от 60 лв.. Това са все средства, които ще костват на бюджета към 1,5 милиарда лв. в допълнение. Само човек с доста килнат взор към действителността може да каже, че Българска социалистическа партия не подхваща дейности в тази посока.
- Как ще коментирате изказванията на президента Радев в Чехия по отношение на обстановката в Украйна, които са тъкмо противоположното на това, което споделя у нас?
- Недоумявам и не желая да приема този факт. Не съм чула от президента Радев в изказванията му у нас Русия да е наречена агресор. А виждаме, че от Чехия президентът Радев назовава Русия тъкмо по този начин - " агресор ". Наскоро в изявление ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова назовава Русия другарска страна, до момента в който президентът, определен с гласовете на Българска социалистическа партия, дефинира същата тази Русия като агресор - това не звучи добре.
- Професионална ли е стачката на автомобилните превозвачи или има политически огън в нея?
- Всеки разумен човек вижда в стачката на превозвачите опит това държавно управление да бъде свалено от власт. Проблемът с тол таксите, откъдето пламна митингът, не е от в този момент, а още от времето на 44-тото Народно събрание. Тогава въвеждането на тол такси за второкласните и третокласните пътища непрестанно се отлагаше. Винаги сме застъпвали позицията, че тези, които в забележителна степен способстват за по-бързата обезценка на пътищата, са длъжни да заплащат повече за тяхната поддръжка.
След следващите митинги се оказа, че автобусните превозвачи не заплащат сега нито винетки, нито тол такси. Докато елементарните българи, които също карат по тези пътища, най-малко заплащат винетки. Смятаме, че проблем с тол таксите има.
Друг е въпросът, че с превозвачите би трябвало да се води разговор. В момента, когато цените на горивата скачат и имаме сериозен проблем, дано да се регистрира, че се разисква премахването на акциза на газа, както и други облекчения, т.е. мислим за превозвачите. Това държавното управление мисли за тях. Двете страни би трябвало да приказват без страсти и по този начин ще се откри решение. А това, че хората, които тикат превозвачите към стачка, желаят да смъкват държавното управление, това всеки го вижда към този момент.
- Мустафа Карадайъ непосредствено заприказва за нови избори. Преди това и Борисов. Обединили ли са се в тази посока Движение за права и свободи и ГЕРБ?
- ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха обединени и в 44-тото Народно събрание. Движение за права и свободи постоянно е подкрепяло инфарктни решения на ГЕРБ. Би следвало всеки в България да го е прозрял.
Българска социалистическа партия не се опасява от предварителни избори. Но те не биха довели до изразителен победител. При нови избори сигурно още веднъж ще би трябвало да се върви към съдружен кабинет. Кои партии ще са част от него, можем единствено да гадаем. При всички случаи обаче едни предварителни избори няма да върнат ГЕРБ на власт и ние още веднъж отиваме към нещо, което играем сега. Смятам, че изходът за страната ни е рационално държание на партиите в обединението, с отчитане на ползите на хората. Иска ми се да спрем да се вършим на огромни играчи в геополитическите игри и да стъпим крепко на земята.
Трябва да разберем, че сега хората се вълнуват от приходите, цените и по какъв начин ще оцелеят. Всяко решение на това ръководство би трябвало да минава през този интерес на българските жители. Всяко условие на огромните геополитически играчи би трябвало да бъде преценено през ползите на България. Защото през днешния ден геополитическата конспирация е една, на следващия ден ще бъде друга, а след 10-15 години - трета. Затова всяко ръководство би трябвало да се грижи за ползите на тези, които живеят в нашата татковина, както в дребния град, по този начин и на село, и в столицата. Това би трябвало да следваме, в случай че желаеме да бъдем същински политици. И Българска социалистическа партия отстоява тази позиция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР