Благодарение на българската и на европейската подкрепа, темата за Западните

...
Благодарение на българската и на европейската подкрепа, темата за Западните
Коментари Харесай

Борисов обяви какво е постигнато на срещата с Мей, която направи нещо изненадващо пред всички

" Благодарение на българската и на европейската поддръжка, тематиката за Западните Балкани остава настояща и след края на нашето председателство ", означи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното държавно съвещание.

БЛИЦ напомня, че по време на съвещанието министър председателят даде изключителна заповед на двама от министрите си, а точно незабавно да отидат в Мизия и да стартират да асфалтира т.

Борисов срещна министрите с резултатите от вчерашната среща на върха в Лондон по самодейността „ Берлински развой “, в която той взе присъединяване, разясниха от държавната осведомителна работа.

БЛИЦ напомня, че през вчерашния ден по време на срещата английският министър председател Терезе Май направи нещо напълно ненадейно .

" Ние не сме член на този формат, само че бяхме поканени, с цел да се покаже, че това, което България е направила е вярно, значимо и Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения ", добави министър председателят Борисов.

Министър-председателят посочи смисъла на пътищата, жп линиите, пристанищата, цифровата инфраструктура, културният продан и стабилността на Балканите.

" Колкото по-добре се развиват, толкоз по-добре е за вложенията, за туризма, за пътникопотока, за товарите ", добави Борисов.

По думите му концепцията да се създадат единни цени за придвижването на стоките, хората и товарите може фактически да направи района привлекателна за вложителите зона.

Премиерът означи също, че министрите, които имат отношение към общите балкански планове, са получили инструкции да работят интензивно по тези тематики.

Ето я и цялостната стенограмата от днешното съвещание:

БОЙКО БОРИСОВ : С две думи да ви осведомявам за вчерашното съвещание в Лондон.

Първо, да благодаря на всички за организацията, за присъединяване на вицепремиери, министри във формата „ 16+1 “. От София бяха дадени послания и за единството на Европейския съюз, и за метода, по който може да се работи в този формат. Мисля, че задачата, която си бяхме сложили, е изпълнена.

Лондонската среща е едно блестящо доказателство, че тематиката „ Западни Балкани “, която реанимирахме, защото, който не знае, Берлинският развой от преди 4-5 години, провеждани са много срещи, до момента в който в Триест ние не сложихме тематиката на масата, а и по време на нашето председателство. Това се регистрира от всички Балкански страни. Затова през вчерашния ден бяхме поканени, с цел да се покаже - ние не сме член на този формат - че това, което България е направила е вярно, значимо. И Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения.

За нас това е значимо - автомагистралите, жп линиите, пристанищата, цифровата инфраструктура, културният продан, стабилността, в случай че щете на Балканите. Знаем какво се случи с България до момента в който беше югоембаргото и до момента в който се биеха Сърбия и Косово, Сърбия и Хърватия, Сърбия с останалите.

Проблемите сред Македония и Гърция.

Всичко това се случи посредством и на нашата българска, и европейска поддръжка. А колкото по-добре се развиват Балканите, това е толкоз по-добре и за вложенията, за туризма, за пътникопотока, за товарите. Идеята в следствие да се направи единна такса, единни цени за придвижването на стоките, хората и товарите - това може фактически да направи Балканите в една привлекателна за вложителите зона.

Мисля, че на този стадий и огромните страни в Европа схващат, че в случай че не дойдат те, ще дойдат други геостратегически сили. Така че съумяваме и с вчерашната среща. Виждате, че една седмица след нашето европредседателство се организира Лондонската среща. Именно в отговор на тези, които споделяха: ами, като свърши Българското председателство, тематиката ще утихне. Нещо повече, освен не утихна, само че се организира в Лондон и присъстваше канцлерът Меркел, министър председателят на Полша, плюс всички останали. С сътрудника Ципрас бяхме поканени, с цел да можем да действаме на най-много в този развой.

Бяха шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване - другата седмица ще бъдат тук, в Пловдив ще имат среща - ръководителят на Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка. Получили са всички инструкции да работят интензивно - Московски, Караниколов, тези, които работят по тези общи Балкански планове.

Газовата инфраструктура я коментирахме, от една страна посредством терминала ни в Гърция за полутечен газ, интерконектора, да имаме опция на доставки и в това време през газовия хъб „ Балкан “ да се реализира търговия, пренос и всичко останало, което сме го говорили. Мисля, че в тази посока имаме доста огромен прогрес, само че дано да приключим, и водеща е Европейската комисия, по този начин както беше сложено като изискване и от съветската страна, тъй че ние като първа страна сме най-важните, тъй като в случай че ние съумеем да създадем модела, по който да се транспортира и търгува газа, който идва от Юг и Север, да можем да го създадем по европейски модел. В общи линии това са нещата.

Споровете в Англия ги наблюдавате и всичко е обвързвано с Брекзит. Изключително значим сътрудник е Англия, с цел да си позволим да не опитаме най-малко да създадем по този начин, че да не се отрази доста отрицателно върху стопанската система, финансите, търговията с Европа. Така че, това е по тези тематики.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР