Благодарен съм на колегите от всички политически партии от целия

Благодарен съм на колегите от всички политически партии от целия ...

Борисов: Благодарен съм на колегите от ЕС и Западните Балкани, че всички са тук.

Благодарен съм на колегите от всички политически партии от целия ЕС включително и на колегите от Западните Балкани че всички са тук. Това е успех за България, заяви премиерът Бойко Борисов, който днес участва в срещата на върха на ЕНП, предаде БГНЕС.
Що се касае до Балканите, не съм вярвал, че ще съумеем да сложим проблема на масата за обсъждане в Европа. Запознах многократно колегите – става дума за население 17.7 млн. души, каза Борисов. Той подчерта, че рискът за Европа е голям и допусна, че ако не бъдат привлечени страните от Западните Балкани към процеса на присъединяване, е възможно да се повторят конфликти от миналото като този в Косово, Мостар, Сребреница.
Борисов изреди и други тревожни процеси като Brexit и излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Ако ние не погрижим за Западните Балкани, няма защо да се сърдим, че влиянието на САЩ, Русия, Саудитска арабия ще е по-голямо отколкото на Европа, каза Борисов.
Тук сме за да подкрепим нашия приятел, но това което не се познава достатъчно добре от Европа са Западните Балкани. Това заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол. Ние имаме общ географски район и в наш интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион. Това е целта на днешната среща в София. Балканите са в границите на Европа, добави Дол. Корупцията е проблем, с който трябва да се справим, каза още той.
Бойко Борисов каза, че Европейската комисия върна едни текстове по линия на транспортните фирми. „Някои от тях ни удовлетворяват, други не ни удовлетворяват. Така, че в момента министър Ивайло Московски, неговият екип пишат опровержение по някои от точките. Така, че се надявам да продължим да работим в тази посока и да имаме съответната подкрепа“, каза Борисов. 

Източник: actualno.com