Blackstone и Edizione, холдинговата компания, която управлява богатството на италианската

...
Blackstone и Edizione, холдинговата компания, която управлява богатството на италианската
Коментари Харесай

Blackstone и фамилията Бенетон искат да купят италианската Atlantia за 54 млрд. евро

Blackstone и Edizione, холдинговата компания, която ръководи благосъстоянието на италианската фамилия Бенетон и е притежател на тяхната фешън марка, са създали оферта за придобиване на италианската инфраструктурна група Atlantia. Цената на евентуалната договорка може да бъде 54 милиарда евро, в която влизат и близо 35 милиарда евро дълг на компанията. Офертата от 23 евро за акция ще е най-голямата договорка за придобиване на европейска компания и ще подкрепи вложителите на Atlantia, откакто пандемията от ковид и сриването на моста " Моранди " в Генуа през 2018 година подкопаха цената на акциите, оповестява Financial Times.

Тази оферта е направена по-малко от година откакто Blackstone като част от консорциум, управителен от държавната капиталова банка Cassa Depositi e Prestiti, се съгласи да закупи дял от подразделението на Atlantia Autostrade per l`Italia (Aspi) за 9.3 милиарда евро. Сделката за придобиване на Aspi се чака да бъде приключена на 5 май, оповестяват източници, осведомени с договарянията. Blackstone и Edizione, които към този момент имат 1/3 от Atlantia, потвърдиха своите планове за придобиване на компанията. Ако договорката бъде завършена, Atlantia ще остане отделена от Aspi.

Офертата за придобиване прави оценка Atlantia на 19 милиарда евро. Към 1 декември чистият дълг на компанията е бил на стойност 35.3 милиарда евро, което прави цената на евентуалната договорка 54.3 милиарда евро. Според предлагането акциите на Atlantia са оценени с награда от 24% по отношение на котировките при приключването на търговията предходната седмица, преди да се появят слуховете за договорката. През май акционерите на Atlantia ще получат препоръчан дял в размер на 74 цента на акция. Според препоръчаната договорка Edizone ще имат 65% от компанията, а Blackstone - 35%.

Инфраструктурната компания ръководи летища в Ница, Сен Тропе, Кан и Рим, както и автомагистрали в 11 страни.
Реклама Собственост на Atlantia
Фамилията Бенетон е била под напън да откри покупател за Atlantia след сриването на моста " Моранди ", който е бил поддържан от поделение на компанията. Съобщава се, че Флорентино Перес, ръководител на Grupo ACS и президент на " Реал Мадрид ", е работил по възможна оферта за придобиване с присъединяване на Brookfield Asset Management и Global Infrastructure Partners.

Предвид към този момент съществуващия дял на Бенетон, възможностите за конкурентна оферта са " извънредно лимитирани ", означават анализаторите на Cowan. " Трудно е да се види някаква действителна спънка за привършване на договорката, както е планувано. " Офертата прави оценка Atlantia на 11.5 пъти прогнозната облага за идната година, допълват те.

Според Refinitiv придобиването на Atlantia ще бъде най-голямата договорка в Европа, финансирана с частен капитал, като ще надмине офертата за 21 милиарда евро за логистичната компания Mileway и придобиването на веригата аптеки Boots от KKR за 11.1 милиарда паунда през 2007 година
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР