BlackRock наскоро се присъедини и към инициативата Climate Action 100+,

...
BlackRock наскоро се присъедини и към инициативата Climate Action 100+,
Коментари Харесай

BlackRock ще мисли повече за климата, когато инвестира

BlackRock неотдавна се причисли и към самодейността Climate Action 100+, която сплотява над 370 капиталови сдружения, застъпващи се за екологосъобразни вложения, и която се опълчва на огромните замърсители.

" Климатичните промени са най-голямото терзание на клиентите на BlackRock. " Лари Финк, основен изпълнителен шеф на най-големия фонд управител на света
" Вярвам, че сме на ръба на фундаментална смяна във финансите ", написа в отворено писмо основният изпълнителен шеф на най-големия фонд управител в света Лари Финк на 14 януари. Годишните му обръщения, адресирани към клиенти и ръководители на компании, в които BlackRock влага, са изключително известни. Тазгодишното, в което той твърди, че изменението на климата е един от най-големите капиталови опасности и може да докара до огромно пазарно разтърсване по-рано от предстоящото, не беше изключение.

В писмото се дава поръчка за това какво възнамерява да направи по въпроса капиталовото сдружение, което ръководи активи на стойност над 7.43 трлн. $. Първо BlackRock ще упорства за по-детайлно обявяване на въглеродните излъчвания и приноса към климатичните опасности от всички компании, в които влага. А поради голямото въздействие на фонд мениджъра това ще докара до смяна. Второ, той ще удвои броя на борсово търгуваните фондове (ETF) с фокус върху устойчивото развиване, които предлага, като по този начин те ще доближат 150. Голямата цел е устойчивите активи на BlackRock да набъбнат от 90 милиарда $ до 1 трлн. $ в границите на десетилетие. И най-после, компанията дава обещание да промени метода, по който менажира своите интензивно ръководени портфейли, които съставляват 27% от общите й активи. Тя ще понижи дяловете си обществени скъпи бумаги, издадени от всяка компания, която получава повече от 25% от приходите си от термични въглища - тези, употребявани за произвеждане на електрическа енергия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Прякото влияние обаче ще бъде лимитирано – заложените продажби на вложения във въглища да вземем за пример са по-малко от 0.1% от активите на BlackRock. Косвените въздействия могат да бъдат по-големи, защото фирмите са принудени да подобрят оповестението на резултатите от активността си. Същевременно делът на ръководените под сянката на фокуса върху устойчивостта активи нараства. Част от мотивацията на Финк е личният му интерес. " Климатичните промени са най-голямото терзание на клиентите на BlackRock ", споделя той. Дори и когато ценовата война в пасивното ръководство на фондовете бушува, търсенето на зелени капиталови фондове нараства. BlackRock възнамерява също да интегрира разбора на климата в системата си за ръководство на риска Aladdin, която продава и на доста други финансови компании.

Интересът на Финк към зелените бизнеси не се появява отникъде. В писмото му от 2018 година, което беше озаглавено " Усещане за цел ", се споделя, че фирмите би трябвало да вършат повече от " просто да основават стойност за акционерите ". Но той допуска огромни промени за BlackRock. През 2019 година Финк се опълчва на 93% от решенията на акционерите в Съединени американски щати, в чиито компании групата е вложила, като ги приканва да станат по-зелени. Според изследователската компания Morningstar приблизително за промишлеността коефициентът е 56%. BlackRock неотдавна се причисли и към самодейността Climate Action 100+, която сплотява над 370 капиталови сдружения, застъпващи се за екологосъобразни вложения, и която се опълчва на огромните замърсители. Защо писмото му обаче е толкоз зелено? Преди всичко то е добър тест за това дали дейните и пасивни фондове на BlackRock ще гласоподават против проектите за разширение на фирмите за изкопаеми горива, в които влагат. Това допуска огромни нараствания на въглеродните излъчвания, споделя Марк Кампанале от мозъчния концерн Carbon Tracker. Все повече устойчиви вложения Пламена Кацарова Последните дейности на най-големия управител на активи в света следват наклонността за резистентност на вложенията в бранша, диктуваща разпоредбите на пазара през последните няколко години, като в същото време се чака да ускори тази вълна. Писмото на Финк се явява значима крачка за придвижването за резистентност и сигурно ще повлияе и на други финансови компании. Това обаче не значи, че фонд мениджърите ще се откажат от вложенията си за една нощ, в случай че те не са " задоволително " устойчиви. През 2019 година вложителите са вложили близо четири пъти повече средства във фондове, които правят оценка дяловете си въз основа на екологични основание, в сравнение с през 2018 година А мениджърите на активи основават нови благоприятни условия, с цел да се възползват от скока в търсенето. На пазара към този момент има над 300 взаимни и борсово търгувани фонда, които са с фокус върху устойчивостта, а от ден на ден такива се оферират и от водачи като BlackRock, Vanguard, съоснования от някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор Generation Investment Management, както и редица капиталови банки. Очакванията са през тази година да се появят още такива конкурентни артикули. Наскоро Goldman Sachs пък разгласи, че поема ангажимент в размер на 750 милиарда $ за вложение, финансиране и съветване на компании, които преследват устойчиви цели. Citigroup също е водач в тази област като дълготраен покровител на Парижкото съглашение за климата от 2015 година Компанията сътвори своята Програма за финансиране на околната среда през 2015 година, като отдели 100 милиарда $ за начинания в области като чиста сила, инфраструктура и технологии.

Първият управител на активи, който предприе сходни " зелени " дейности, беше Държавният капиталов фонд на Норвегия, който още от 2017 година лимитира вложенията си в компании в нефтената и газовата промишленост. Тогава сдружението посъветва и Държавният световен пенсионен фонд (GPFG) да изтегли активите си от петролни и газови компании. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved - това слагаме най-отдолу, създателят е Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР