Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, се похвали тази

...
Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, се похвали тази
Коментари Харесай

Божков осъди държавата заради Еврофутбол - slava.bg

Бизнесменът Васил Божков, който обитава в Дубай, се похвали тази заран, че е осъдил Държавната комисия по хазарта поради отнетия лиценз на "Еврофутбол ". "Хунтата унищожи българска компания на четвърт век, а хиляди чиновници и сътрудници на EUROFOOTBALL останаха без работа и приходи.

Отговорността за това носи главно Владислав Иванов Горанов и директно подчинените му ДКХ и Национална агенция за приходите ", написа Божков на страницата си във Facebook. Той разяснява, че "с решението си съдът сподели, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол " е изцяло незаконосъобразен акт, и за следващ път изобличи методите за държавен обир ".

Пунктовете за спортни
залагания на "Еврофутбол " бяха затворени, откакто на 14 февруари Държавната комисия по хазарт (ДКХ) връчи на компанията акт за 328.9 млн. лева, а на 25 март взе решение да й отнеме лиценза за период от 3 месеца. От ДКХ оповестиха, че сдружението има огромни отговорности за интервала 18 декември 2014 - 31 декември 2019 година в размер на над 261.1 млн. лева държавни такси плюс над 67.7 млн. лева лихви.

"Еврофутбол " апелира отнемането на лиценза пред Административен съд – София град. Сега излиза наяве, че на 1 юли съдът се е произнесъл и анулира решението на ДКХ от 25 март 2020 година, с което се лишава лицензът на компанията за три месеца. Успоредно с това дело компанията на Божков води и различен правосъден спор - за начислените такси и лихви за близо 329 млн. лв..

СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ

Причината за обрата с лиценза са гафове, позволени от комисията в процедурата. Тъй като "Еврофутбол " оспорва акта за дължими такси и лихви, ДКХ не е имала право да отнеме разрешителното на компанията поради неплатени отговорности - вземанията не са дефинитивно открити с влезнал в действие административен акт, счита съдът. Освен това се оказва, че хазартната комисия сама е предложила на "Еврофутбол " да показа поръчителство за противоречивите отговорности и компанията го е направила, а лицензът й въпреки всичко е бил лишен.

Ето за какво правосъдният състав е почел жалбата на компанията на Васил Божков против отнемането на лиценза и анулира решението на ДКХ. Комисията може да пристъпи към наново лишаване на лиценза, в случай че завоюва другия правосъден проблем - за дължимите държавни такси и лихви, които "Еврофутбол " оспорва, гласи решението. То обаче не е дефинитивно и може да бъде оспорено в 14-дневен период. Засега не е ясно по какъв начин ще реагира Комисията по
хазарта.

БОСЪТ

Васил Божков се намира в Дубай. Той напусна България при започване на годината, откакто стана цел на прокуратурата. В рамките на няколко месеца хазартният предприемач получи 18 обвинявания в разнообразни тежки закононарушения. Хазартната му империя, градена десетилетия, рухна, откакто стана ясно, че компаниите, уредници на лотарийни игри и на
залагания, са тълкувал Закона за хазарта и са ползвали омекотен режим на облагане, спестявайки си стотици милиони левове.

Божков непроменяемо упорства, че не е нарушавал закона. Наред с това обаче в последните седмици твърди, че е давал подкупи на най-високо ниво, с цел да получава положително отношение към бизнеса си. Твърденията си съпровожда с разнообразни "доказателства " - като разменени есемеси, комикси и извлечения от банкови сметки.

ПРОКУРОРСКА КОНТРААТАКА

Точно сега, в който Божков разгласи за правосъдното решение, прокуратурата и тежковъоръжени лица започнаха масирани интервенции в София срещ негови доближени.

Екипи на полицията, Бюрото за отбрана към основния прокурор, а и прокурори от Специализираната прокуратура са влезнали в къща на ул. "Бяла църква " №1 в квартал "Симеоново ". Там е арестуван някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, който се е грижил за защитата на обвинения и укриващ се в ОАЕ предприемач Васил Божков, разгласи Българска национална телевизия. Атакуван е и офис на охранителна компания на ул. "Черковна " №38.

По неофициална информация акцията има връзка с следенето и снимането на един от наблюдаващите прокурори по следствията против Божков. Преди седмица предприемачът пусна фотография на зам.-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев по какъв начин излиза от постройката на Национална агенция за приходите.

Днес, 3 юли 2020 година, Специализираната прокуратура прави дейности по следствието за събиране на доказателства по отношение на настоящото следствие за осъществени престъпни закононарушения от обвинения В. Б., разгласи по-късно публично държавното обвиняване. Провеждали се претърсвания на адреси на територията на София и град Сандански, в това число в офисите на комерсиално сдружение, обвързвано с В.Б., за да бъдат конфискувани материални доказателства, относими към предмета на делото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР