Бизнесменът Васил Божков е със седем обвинения и е обявен

...
Бизнесменът Васил Божков е със седем обвинения и е обявен
Коментари Харесай

Гешев: Само за година компанията на Божков дължи 559 млн. лв. от лотарийни игри

Бизнесменът Васил Божков е със седем обвинявания и е разгласен за търсене с алена бюлетина на ИНТЕРПОЛ. Най-сериозното е за управление на незаконна група. Според основния прокурор единствено за година компанията на предприемача дължи 559 милиона лв. от лотарийни игри. По-рано през днешния ден Спецпрокуратурата и полицията влязоха в " Националната лотария " и за повторно в Комисията по хазарта. Иззети са документи, чиновници на комисията бяха отведени на разпит. Прокуратурата продължава да търси нови доказателства.

Сред обвиняванията, които са повдигнати против Васил Божков, са: за началник на проведена незаконна група, за насила, за изнудване, за опит за рушвет на длъжностно лице, за подбуждане на закононарушение по работа. Главният прокурор съобщи, че всеки би трябвало да заплати цената за това, което е направил, без значение каква позиция заема. По негови думи прокуратурата не преследва богатите хора, а тези, които не извършват отговорностите си.

Председателят на Комисията по
хазарта е арестуван за 24 часа. Освен него са арестувани още 15 души.

Все още не е ясно къде се намира сега Васил Божков. Направихме опит да го попитаме по телефона.

По-рано предприемачът съобщи пред " По света и у нас ", че никой не го е търсил или издирвал и че е разполагаем да се яви там, където го приканват. Главният прокурор заяви, че е направена европейска заповед за арест на Божков, защото прокуратурата има данни, че предприемачът е напуснал страната.
Иван Гешев - основен прокурор: Ще поставим всички нужни старания той да бъде доведен, изправен пред българския съд, както вършим за всички други обвинени. Само ще кажа, че това е следващият български олигарх, който бяга от България
На въпрос дали има възможност Божков да е бил предизвестен за идната акция, Гешев отговори: " Не мога да върша догатки ".
Иван Гешев - основен прокурор: Не може да дължиш на страната над 400 милиона лв., общо над 559 милиона за всички лотарийни игри. 559 милиона, дублирам. Това значи по 100 лв. към всяка пенсия и да казваш, най-вероятно както ще стане, че си репресиран.
Тази заран свързвания с Васил Божков " Нове холдинг " осъмна със засилено полицейско наличие. Същата бе обстановката и пред офисите на Националната
лотария. Работещите там резервираха цялостно безмълвие пред медиите.

 ​Спецпрокуратурата влезе в Комисията по <a href=хазарта и в офисите на Васил Божков " > ​Спецпрокуратурата влезе в Комисията по
хазарта и в офисите на Васил Божков
Засилено полицейско наличие има пред постройката на "Нове холдинг ". Специализираната прокуратура и Министерство на вътрешните работи влязоха в офисите на Васил Божков на ул. "Моско...

Полиция и прокуратура влязоха и в Комисията по
хазарта. От там бяха изведени няколко души, измежду които шефът на комисията и ръководителят на контрола, който съобщи, че не се тормози от протичащото се: " Никакъв мотив. Аз съм разпитван от Специализираната прокуратура, тъй че по-спокойно ".

По информация на " По света и у нас " бяха тествани и други адреси, измежду които някогашна резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, употребена от Божков.

От " Нове холдинг " излязоха с публична позиция във връзка акцията. В нея написа, че акцията цели " наложително да бъде лишен легален бизнес ". Твърди се още, че Божков и юридическият му екип не са получавали публична информация за обвинявания, повдигнати против него. Екипът на предприемача счита, че някой желае да унищожи работещ бизнес, както и да постави ръка на футболен клуб " Левски ".

Само преди седмица в Комисията по
хазарта влязоха полицията и прокуратурата и бяха конфискувани документи по отношение на метода на пресмятане на таксите за държавната лотария. Тогава шефът на държавната финансова ревизия съобщи, че е открито, че единственият оператор, който е заплащал държавна такса в размер на 15 на 100 върху цената на направените залози на всяка игра, е Български състезателен тотализатор. Тогава бе обявено, че в случай че останалите уредници на хазартни игри са плащали по метода, по който е плащало държавното дружество, сумата щяла да бъде към 210 млн. повече.
 Васил Божков със 7 обвинявания, разгласен е за общодържавно търсене Васил Божков със 7 обвинявания, разгласен е за общодържавно търсене
Васил Божков е обвинен по 7 обвинявания. Той е разгласен за общодържавно търсене, напуснал е страната. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев. По-рано...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР