Бизнесменът Васил Божков е регистрирал едва 212 артефакта, а до

...
Бизнесменът Васил Божков е регистрирал едва 212 артефакта, а до
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Васил Божков е регистрирал едва 212 артефакта, намерени са над 3300

Бизнесменът Васил Божков е записал едвам 212 артефакта, а досега са открити и конфискувани по планувания законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни полезности.

Разследващите считат, че броят на предметите с културно-историческа полезност може да надвиши 10 000, оповестяват от прокуратурата.

Беше открито, че множеството от предметите се съхраняват в нарушаване на всевъзможни правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно положение, написа в известие до медиите от спецпрокуратурата.
Божков с нов пост за конфискуваните артефакти: Един от ритоните се появи на свободния пазар Бизнесменът продължава да твърди, че дейностите на управляващите са били противозаконни
По огромна част от движимите движимости се откриха замърсявания от земна маса, а върху опаковките се откри изписан ръкописен текст с обозначение на разнообразни географски области и обитаеми места в страната, от които излиза наяве, че евентуално са били добити от иманяри в нарушаване на закона. Действията по следствието, свързани с изземването на описаните движимости, се правят при прецизно съблюдаване на процесуалните правила, както и на одобрените интернационалните практики за пакетиране, превозване и предпазване на артефакти, с оглед оптимално опазване на достоверността им. Всяка движимост в детайли се разказва, фотографира и опакова от специалистите и реставраторите от НИМ, а по-късно се транспортира и оставя на предпазване в пространства на НИМ и НХГ.

Съхранението и опазването на конфискуваните движимости е предоставено на НИМ и НХГ.

Съпоставяйки броя на претърсените пространства до сегашния миг с броя на тези, в които следва да бъдат осъществени претърсвания и изземвания, значително на възможност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа полезност ще надвиши 10 000. Изложените условия са и повода претърсванията в постройката на ул. „ Московка “ № 43 да не престават и към сегашния миг, споделят от ведомството.
bTV Репортерите: " Koлекция с незнайни " Ситуацията с античната сбирка на Васил Божков остава с толкоз незнайни, колкото и екстрадицията му от ОАЕ
Васил Божков е притеглен към наказателна отговорност за осъществени закононарушения срещу финансовата и данъчната системи, дейностите по претършуване и изземване в постройката на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД на ул. “Московска “ № 43 в гр. София са почнали на 30.01.2020 година с позволение на Специализирания углавен съд. На посочения адрес се обитава музей „ Васил Божков “ към фондация „ Тракия “. По документ за благосъстоятелност постройката се състои от партер, три етажа и подпокривно пространство.

Претърсването започва с повсеместен оглед, снимане и фиксиране по открития в Наказателно-процесуален кодекс ред на всички пространства в постройката, като всяко едно от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни полезности, бяха фотографирани в наличието на поемни лица, на шефа на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД, упълномощени адвокати от фондация „ Тракия “, специалисти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена изложба, представители на Министерството на културата и на чиновници на фондация „ Тракия “ – началник лаборатория за консервация и проучвания и организатор музей.

Ритмично не престават да се правят и към сегашния миг дейности по претършуване и изземване на посочения адрес. Достъпът на проверяващите органи до постройката и пространствата в нея се обезпечава от чиновници на фондацията, които единствени разполагат с ключ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР