Бизнесменът, в момента зам.-председател на Народното събрание и лидер на

...
Бизнесменът, в момента зам.-председател на Народното събрание и лидер на
Коментари Харесай

Марешки използвал служители от Агенцията по лекарствата, за да установи монопол според прокуратурата

Бизнесменът, сега зам.-председател на Народното събрание и водач на партия " Воля ", Веселин Марешки е употребявал чиновници от Агенцията по медикаментите, с цел да монополизира пазара на лекарства. Това изясни представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг, откакто по-рано през днешния ден основният прокурор изиска имунитетите на Марешки и двама депутати от партията му - Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Арнаудова сподели, представена от Българска телеграфна агенция, че Веселин Марешки е взел решение да монополизира пазара на медикаменти в края на 2011 година За да реализира това притежателят на едноименната верига аптеки е оказвал напън на съперници посредством масирани инспекции от близки до него чиновници на Агенцията по медикаментите, която е подчинена на Министерството на здравеопазването.

В края на 2012 година за шеф на организацията е назначен Евелин Благоев, брачен партньор на служителка на Марешки. Благоев от своя страна е назначил голям брой чиновници, които нямат нужния ценз, с професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Тези чиновници са изпращани на масирани инспекции в набелязани аптеки, където са съставяли актове и отнемали лицензи по аргументи, за които организацията няма обвързване да следи, обясниха от прокуратурата.

" Имаме данни за извършен напън и извънредно огромен брой аптеки, които са трансферирали бизнеса си. Ако има хора, които са били принудени поради този напън да трансферират собствеността на бизнеса си, ние минимум сме длъжни да ги попитаме какво се е случило. Важно е да установим дали и кои сдружения на господин Марешки са получили облаги от тази незаконна активност ", сподели Румяна Арнаудова.

В следствието против Марешки, чийто имунитет е снет и по друго дело - за нанасяне на телесна щета и насила, са употребявани специфични разследващи средства (СРС). Със СРС-та е открито и че в схемата за насила има и други участници, някои - също с имунитет. Румяна Арнаудова посочи, че следствието не е пред привършване и се събират още доказателства.

Натиск е бил реализиран и посредством отваряне на аптеки, продаващи на по-ниски цени, до отказалите да зареждат медикаменти от непосредствен до Марешки дистрибутор или не желаят да трансферират половината си благосъстоятелност на него.

При схемата за рекет е употребена ръководена по това време от Пламен Христов, само че благосъстоятелност на Марешки, фирма-диструбутор на медикаменти. На аптекарите им е отправено предложение да зареждат от този склад, в случай че не го вършат, ще бъдат отворени до тях " наказателни аптеки ", в които цената на медикаментите била с 10% по-ниска.

Като последваща стъпка Марешки упорствал аптекарите да му трансферират половината си благосъстоятелност от бизнеса. По данни на прокуратурата няколко притежатели са трансферирали своите дялове.

Комисията за защита на конкуренцията е сезирана за открити нелоялна конкуренция, само че няма информация за резултати от нейна инспекция, показва Българска телеграфна агенция.

" Ние сме сезирали Комисия за защита на конкуренцията, защото считаме, че част от дейностите, за които не бихме желали да повдигнем обвиняване, съставляват нелоялна конкуренция, само че не сме сезирали други органи ", сподели Арнаудова, цитиарана от " Фокус ". Тя увери, че в случай че се съберат доказателства за други закононарушения, прокуратурата ще изиска нови снемания на имунитети и покачване на други обвинявания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР