Бизнесменът Тинко Д. е предаден на съд от Окръжната прокуратура

...
Бизнесменът Тинко Д. е предаден на съд от Окръжната прокуратура
Коментари Харесай

Бизнесмен с грандиозна измама със зърно! Гимназия в Провадия се видя в чудо заради него

Бизнесменът Тинко Д. е предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за длъжностно заграбване на 5 190 800 кг пшеница, 1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, поверени му да ги пази като притежател на зърнобаза в Провадия. Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2, 498 млн. лв.. Длъжностното заграбване е в изключително огромни размери, съставлява изключително тежък случай и е осъществено като продължавано действие. Престъплението по член чл.203, ал.1, по отношение на член 201, ал.1 от Наказателен кодекс, се санкционира с отнемане от независимост от 10 до 20 години.   

През интервала от 4 юли до 3 октомври 2014 година в град Провадия и във Варна, в качеството си на длъжностно лице - управляващ  и представляващ на “Тинком Инвест " ЕООД - Варна, подсъдимият Тинко Д. присвоил зърното на 7 аграрни производители, кооперации и юридически лица, като пострадал от закононарушението му е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така учебното заведение било насила да понижи разноските за храна и карти за пътешестване на учениците си, а образователният развой бил усложнен.

 В хода на следствието несъмнено било открито, че през този интервал Тинко Д. сключил контракти със седемте ощетени производители на зърно да съхранява създадената от тях продукция в зърнобазата на компанията си в Провадия. По своята правна природа това са контракти за влог на движими движимости – зърно. По контракт предприемачът поел обвързване да съхранява, да пази с грижата на добър собственик вложеното за предпазване зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези контракти вложителите плащали заплащане за съхранението на продукцията им.

Вместо да извърши поетите отговорности с тези контракти, Тинко Д. незаконно, без знанието и единодушието на вложителите се разпоредил с създаденото от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт. Той продал вложената за предпазване земеделска продукция на вложителите от името на личните си компании - " Тинком инвест “ ЕООД и " Агро тинком “ ЕООД.

Към момента на осъществяване на присвояванията на зърното на вложителите  Тинко Д. е бил обвиняем по дело за данъчно закононарушение в изключително огромни размери, по което е бил приет за отговорен.

С присвоената непозната продукция, която продал, той погасявал отговорностите на личните си компании към Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт,  лизингови компании, разноски за превоз и вноски по заеми. Всичко това сочи извънредно висока степен на социална заплаха на действието и на дееца, което и обуславя квалификацията на закононарушението и като изключително тежък случай. 

Спрямо подсъдимия предприемач е взета мярка за неотклонение " Парична гаранция “ в размер на 20 000 лв.. Предстои делото против него да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР