Бизнесменът социалист и верен приятел на експрезидента Първанов и експремиера

...
Бизнесменът социалист и верен приятел на експрезидента Първанов и експремиера
Коментари Харесай

Акценти за 29 октомври - 4 ноември от Banker Weekly

Бизнесменът социалист и правилен другар на експрезидента Първанов и експремиера Борисов - Георги Гергов, може да бъде обрисуван с една къса фраза: няма засищане! Последният му засега мерак е да прилапа останалите " неусвоени " от него акции в Пловдивския панаир. След като през годините хитрецът от село Маноле приложи всички известни схеми за изсмукване на държавни активи за жълти стотинки, през днешния ден неуморният " приватизатор " е съумял да въвлече в следващото си " богоугодно " начинание варненския кмет Иван Портних.

За първи път Българска народна банка регистрира над 100 милиарда лева депозитна маса в банките. По-конкретно в края на деветмесечието на годината влоговете на неправителствения бранш достигат 100.336 милиарда лева след внушително повишаване по отношение на септември 2020 година с 11.8 %. Оказва се, че нищо не може да откаже бизнеса и семействата от натрупването на спестявания в банките. Въпреки че от години доходността по депозитите е нулева, а в избрани интервали през тази година бе и на негативна територия. При това в тази сметка не влизат непрестанно растящите такси и комисиони, които банките начисляват на клиентите си и повишаващата се инфлация. 

Оригинална концепция за туширане на повишаването на живота предложи финансистът  и член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Държавата да спре да се бори с инфлацията с „ кухи разходи ” и да направи едно просто нещо: да свие налозите и акцизите върху горивата и - обезщетително за бюджета - да вдигне акцизите върху цигарите. Дацов съобщи това извънредно за „ БАНКЕРЪ ”, а концепцията му бе посрещната с утвърждение от редица финансисти, естествено непушачи.

Крайният избирателен популизъм е запазена марка на българските партии. Независимо от горчивите уроци те не престават да считат, че в случай че засипват с бомбастични обещания и цветисти ругатни съперниците, ще получат по-голяма порция национална обич. Наистина част от гласоподавателите се хващат на въдицата, само че след това настава следващият срив на доверие. Резултатът е налице - при започване на актуалната година утвърждението към систематичните партии доближи исторически най-малко. За страдание, някои от новите обединения се поведоха по същия ум и бързо настигнаха по орезиляване “каките ” си.

В задния двор на огромната политика още веднъж блестна малко слънце. След мъдруване, траяло съвсем три месеца и половина (от 16 август насам), Конституционният съд се произнесе по проблема с двойното поданство на Кирил Петков - стопански министър в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев, а от 16 септември насам - евентуален мандатоносител в бъдещото 47-о Народно заседание. Историята е семпла. През април Кирил Петков получава покана за присъединяване в служебното държавно управление. Той подава нужните документи за отвод от канадско поданство и, смятайки това за задоволително, попълня другата декларация - с която удостоверява, че е жител само на България. 

След 20 годишно размотаване сложеният на трупчета от най-малко пет държавни управления План за ръководство на Природен парк " Странджа " най-накрая има шанс  да влезе в дневния ред на страната. Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев направи преди към месец опит да възкреси работата по него. От гражданската самодейност „ Зелени закони “ пък тези дни взеха нещата в свои ръце. Природозащитниците проведоха среща, която целеше да бъдат разисквани съответни решения за прекъсване на градежите в естествения парк до приемането на Плана за ръководството му. Очевидно еко деятелите са съумели да предизвикат сериозен интерес към тематиката. 



Във фейсбук вирусолозите енергетици се трансформират в конституционалисти. За някои от тях решението на Конституционен съд идва тъкмо в точния момент, с цел да развеят знамето на битката с господин Радев и неговите противоконституционни дейности. Ще се вкара в приложимост и думата импийчмънт. И за известно време ще забравим за коронавирус рецесията, мизерията, кражбите от автомагистралите. Случаят ще се употребява оптимално, с цел да се потушат другите кавги. Да, евентуално президентът Радев е нарушил конституцията, само че ние не сме небогати поради това. Д-р Цветеслава Гълъбова пред  БАНКЕРЪ.



Пощенска банка е първа измежду банките в България, която предложи мобилно приложение за безконтактни заплащания. Не е пресилено да се каже, че то бързо, елементарно и комфортно трансформира смарт телефона в ПОС терминал. Това е приложение, с което всеки търговец има опция да приема безконтактни разплащания с карти Visa и Mastercard от своите клиенти непосредствено през мобилния си телефон, без да е нужен обичайния ПОС терминал. Иновативната услуга е с фокус върху развиването на предприемаческата екосистема и с нея банката дава отговор на променените потребности на потребителите.  Петя Димитрова , основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на Пощенска банка пред БАНКЕРЪ.

 

Разликата сред дребна корупция и нулева корупция се показва с поговорката, която съм чул от баба ми: „ Рибата мирише откъм главата “. Ако желаеме да ограничим оптимално това събитие, главата би трябвало да споделя уверено: нулева корупция и никаква приемливост към нея. Няма част от програмата ни, в която битката с корупцията да не е основополагаща. Здравеопазване без корупция би изглеждало по напълно друг метод. За същите 5.6 милиарда, лева които се харчат от НЗОК, ние можем да реализираме доста повече. В момента шефове на лечебни заведения получават по 90 000 лева на месец, а за специализанти с бъдеще няма свободни щатове. Колкото и да е тривиално, всичко това е обвързвано с приключване на пари и с кражбата им от едни хора. Кирил Петков пред БАНКЕРЪ.

 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР