Бизнесменът Румен Томов е трето поколение благоевградчанин. По образование е

...
Бизнесменът Румен Томов е трето поколение благоевградчанин. По образование е
Коментари Харесай

Румен Томов: Бедността е големият проблем в Благоевград, но знам как да го реша

Бизнесменът Румен Томов е трето потомство благоевградчанин. По обучение е машинен инженер. Женен с две деца. Баба му и дядо му са преселници от Вардарска Македония, а татко му е бил шеф на Стопанската дирекция в търговията. Майка му е солистка на отбор " Пирин ". В неделя Румен Томов се изправя в балотаж против настоящия кмет на Благоеград доктор Атанас Камбитов.
Г-н Томов, определихте първите си стъпки на политическия терен в Благоевград като “много поучителни ”. Ден преди финала, по какъв начин ще оцените цялата акция?
Като път към себепознанието. Научих доста – за историята и положението на бизнеса си, за пасажите земноводни, които плуват в сенките към мен, за тълпата изгладнели, безпросветни варвари, която ще нахлуе в Общинска администрация след мен и ще закрива, ще уволнява, ще руши… на първо място културата. Изобщо все значими неща, за които нямах визия досега.
Иронизирате. Защо не отговорихте?
На кого оферирате да отговоря? На анонимни, необразовани “журналисти ” и самоотвержени среднощни коментатори с подправени профили? Спонсорът на тези смели следствия в жанр “шок и смут ” по този начин и не застана зад нито едно от тях с името си. Ако го беше направил, бих му дал отговор изчерпателно и неотложно. Няма метод да се включа в разговора с тролове обаче.
Намеквате, че създателите в действителност са в щаба на съперника Ви?
Изобщо не загатвам. Ако бяха врагове под прикритие от личния ми щаб, “хейтът ” щеше да бъде надалеч по-грамотен и с несравнимо по-високо качество. И предлагам да приключим с радостната част дотук.
Вие също бяхте много сериозен към досегашния кмет, нали не отричате?
Аз настоявам, че моделът “Камбитов ” е нездравословен за Благоевград. В акцията си, в това число посредством медиите, се аргументирах, представях и защитавах оценките и концепциите си персонално. Моят щаб не е платил за нито една анонимна обява. Гарантирам за това.
Моделът “Камбитов ” се трансформира в нарицателно в границите на тази акция. На конференцията си преди дни обаче съперникът Ви разяснява, че и досега никой не е обяснил и той не схваща какво значи това?
Очевидно е, че не схваща. В противоположен случай резултатите на първи тур за него нямаше да бъдат изненада. Много огромна част от благоевградчани гласоподават против отношението на досегашния кметски екип към значимите за по този начин наречения “малък човек ” проблеми – липса на благоприятни условия за работа с естествени приходи, преди всичко. И най-скъпоплатеният ПР не може да убеди хората, че истината за демографията, екологията, опазването на здравето, културата, обществената политика, административното обслужване и средата за бизнес в Благоевград е изписаното с основни букви в обслужващите медии, а не е всекидневието пред очите им. Да се самообявиш за “кмета – любимец на държавното управление ”. Да се опиташ да внушиш на “електората ”, че без теб въздухът, водата и земята под краката му ще изчезнат. Да си въобразиш, че столът в кабинета ти е “престол ”. Всичко това е моделът “Камбитов ”.
В случай че Вие получите доверието на благоевградчани в неделя, подготвен ли сте с съответните решения на всички значими съгласно Вас проблеми?
През миналия към този момент повече от месец имах опцията да показва програмата си в голям брой срещи – в кварталите на Благоевград, в селата на територията на нашата община, пред разнообразни специалисти и представители на професионалните общности. Допълвах я. Основният проблем на Благоевград несъмнено са ниските приходи и това е резултат от положението на стопанската система. Рефлектира тежко и върху демографските процеси. Липсва произвеждане. Малките компании се оправят мъчно. Големи външни вложители не избират нашата община. В централна тематика в тази акция се трансформира по този начин наречената Индустриална зона. Това несъмнено е значим, въпреки и доста просрочен план, който следва да бъде изпълнен. Не по-малко значимо обаче е отношението на администрацията към бизнеса. Той има потребност от ясни правила и вероятности, търпими налози, целенасочена административна поддръжка и квалифицирана работна ръка. В програмата си съм предложил съответни решения – антикорупционни ограничения, електронни услуги с къси периоди, транспарантни публични поръчки, стимулиращи условия за привличане на външни вложители, поддръжка за професионалното обучение и подготовка на младежите. Дуалното обучение, наблягам за следващ път, за мен ще е приоритет. Потвърждавам и още един подложен на критика от съперника ми ангажимент. Таксите за детски градини в началото ще бъдат понижени и изцяло ще отпаднат в края на мандата. Убеден съм, че в общинския бюджет има задоволително запаси за това. Коренно друго ще бъде отношението към възлагането и контрола при осъществяване на инфраструктурните планове, към опазването на здравето, екологията, сигурността, локалните културни институции и всеобщия спорт. Социалните услуги ще бъдат обновени. Достъп до тях ще имат хората на територията на цялата община. Селата ще имат лични капиталови стратегии. Местните налози и такси ще бъдат преразгледани. Общинска администрация – Благоевград още веднъж ще бъде отворена за жителите и бизнеса.
Убеден ли сте, че тези хрумвания ще намерят поддръжка в идващия Общински съвет?
Резултатите от изборите за съветници в Благоевград са доста забавни. Очертава се един много фрагментиран локален парламент. С преференциален избор благоевградчани оцениха и отхвърлиха знакови лица на болшинството от предходния мандат. Свои групи съветници обаче ще имат претендентите за кмет, които в акциите си изрично се оповестиха против досегашния модел на ръководство. Използвам опцията да благодаря за поддръжката на Андон Тодоров, Иван Ризов, Албина Анева, Росен Георгиев, Валери Смиленов и Калоян Ханджийски. Българска социалистическа партия също усили броя на представителите си. Мисля, че позициите на всички настойнически групи по главните проблеми на Благоевград се изясниха в границите на акцията и на тази база смятам, че в новия Общински съвет ще бъде образувано работещо болшинство и всички оферти, които са в публичен интерес, ще получат кардинална поддръжка. Единственото незнайно за мен е групата на Движение за права и свободи. Движението за първи път ще има съветници в Благоевград – трима. Не ги познавам. Не съм попадал на информация за акцията и програмата им. Не ми е известна оценката им за досегашното ръководство на Благоевград, към коя група благоевградчани са били ориентирани посланията им, кой стои зад тях.
Споменахте поддръжката, която получихте на процедура от всички претенденти за кмет, които се оповестиха за смяна в ръководството на Благоевград и имаха обилни резултати на първи тур. Безусловна ли е тя и на нея ли главно ще разчитате в неделя?
Не, поддръжката им не е безусловна. Поел съм ангажимент пред всеки от тях и той е обвързван с съответни цели в съответните стратегии – свободна от корупция, чиста, зелена и подредена община с работеща стопанска система, нови работни места и почтени приходи на хората. Тези цели са и мои. Поемам ангажимент да работя за осъществяването им и пред гласоподавателите на всички, които ме поддържаха.
В неделя всеки от нас ще има по един глас – аз и моят конкурент. Изборите ще бъдат решени от благоевградчани. Разчитам на тях. Призовавам ги да бъдат дейни и да гласоподават. За по-добър живот! За Благоевград!
Източник: http://blagoevgrad-news.com/
*Купуването и продаването на гласове е закононарушение
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР