Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста заедно със съпругата

...
Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста заедно със съпругата
Коментари Харесай

Николай Банев проплака от килията: Турска тоалетна и нечовешки условия!

Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста дружно със брачната половинка си, разгласява изказване в формалния си профил във Facebook. В него той се оплаква от неприятните условия зад решетките. Не е ясно дали самият Банев има достъп до интернет, което не е позволено. Вероятно негов доближен разгласява на страницата от негово име.

Ето цялото му писмо:

" Уважаеми другари, пиша ви тези редове от невъобразимите условия на следствения арест на бул. " Г.М. Димитров " №22 в София. Столица на страна, която преди 12 години бе призната в Европейския съюз. В ареста са хора, против които е възбудено тъй наречените досъдебно произвеждане, в което Прокуратурата е всесилна. Куриоз е, че на практика по свидетелски показания на две лица пред следовател по възбудена кореспонденция при прокурор, изцяло почтен жител може да бъде задържан и държан в следствен арест цели 8 месеца. Условията в ареста са безусловно античовешки.

В небоядисвани от 20 години стаи с повърхност към 11-12 кв.м. са ситуирани 4 индивида с " турска " тоалетна и мивка " разполагаем " без топла вода. Матовите прозорци не пропущат слънчева светлина и до тях има достъп, тъй като са с решетки на 70 см пред тях, непозволяващи да се отварят или чистят. На баня се върви два пъти седмично. А " престоят на въздух " е 1 час на площадка малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, с изключение на две железни кревати на два етажа и вградени в пода дребен железен стол – 1 бр. и дребна железна маса.

Практически в килията 23 часа в денонощието без въздух и слънце и без придвижване гаснат до 8 месеца от живота си четири човешки същества – несъдени, само че принудени да обитават в пъти по-лоши условия от наказаните на всички инстанции пандизчии. Вътре в стаите пушачите пушат, а вземащите медикаменти имат достъп до медикаментите си веднъж в денонощието. Свижданията са два пъти в месеца от по 40 минути. Арестантите се " свиждат " в обща кабина с три стола и три телефона и са разграничени от околните си със стъкла. Въздух в кабината съвсем няма.

Но по време на " престоя на въздух " може да се приказва по стационарен телефон към 5-6 минути, в случай че арестантите имат предплатена фоно карта. И това още един път желая да напомня са изискванията на само упрекнати от прокуратурата лица. Ако, какъвто е нашият случай с Евгения, няма нито едно доказателство, няма нито един наш (на обвиняемите) автограф върху доказващ " незаконната ни активност " документ??? Какво е това??? Свръх арогантна безочливост? Публична подигравка със законността? Престъпно съдружие на разследване, прокуратура и съд с опция за дезинформация на медиите? Политическа и властова принуда?

Демонстрация на всесилност и недостижимост преди неизбежният обществен неуспех на обвиняванията? При изискване, че лишаваш човешко създание от слънце и чист въздух. При изискване, че в 21-ви век функционалността на ареста, където държиш упрекнатият без съд и присъда е сходна с тази на 18-ти век. При изискване, че отбраната на следствия за недоказани обвинявания задържан няма паритет с обвиняването. При изискване, че осем месеца обвиненият може да не работи по обвиняването изобщо.

При изискване, че в фрапантно друга от ежедневната среда нанасяш на арестанта непоправими морални, душевен и физически вреди. При изискване, че арестанта бъде оправдан след това! Ще е задоволително ли паричното обезщетение? Кой ще излъска калта, полепнала вечно над почтеното му име? И кой ще възвърне изчезналата му религия в истината и справедливостта, в добротата и честността, в законността и " презумпцията за непорочност "??? Никой и нищо… Нито жадните за сензации медии. Нито съгрешилите и непознаващи покаянието обвинители и поръчители. Нито даже възторга на околните и приятелите от тържеството на закъснялата истина. Никой и нищо… “

Николай Банев и брачната половинка му Евгения са упрекнат в пране на пари на над 1 милиарда лева Николай Банев е притеглен като обвинен и по още две обвинявания - за закана за ликвидиране, както и за практикуване на влияние върху очевидец, който е бил принуждаван да дава лъжливи показания по друго досъдебно произвеждане.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР