Бизнесменът Емилиян Гебрев, собственик на фирма "Емко", е привикан на

...
Бизнесменът Емилиян Гебрев, собственик на фирма "Емко", е привикан на
Коментари Харесай

Гебрев обвинен за сделка, направена 11 години по-рано от влизането му в Дунарит

Бизнесменът Емилиян Гебрев, притежател на компания "Емко ", е привикан на разпит в профилираното разследване. Това е станало по телефона, без да е получавал призовка. Пред в. "БАНКЕРЪ " Гебрев съобщи, че една година откакто за първи път е извикан в следствието, едвам в този момент е схванал защо става дума. Прокурорите са решили, че той е виновен за това, че при приватизацията на завода през 2005 година той е бил платен с... "мръсни " пари. С други думи, е упрекнат за договорка, направена 11 години преди влизането му в "Дунарит " през 2016 година

През 2017 година Гебрев бе упрекнат в образуване на незаконна група за пране на пари. Както даде обещание пред медиите, през вчерашния ден той е изпратил известие на премиера Бойко Борисов, в което е изискал среща с претекста, че "напрежението ескалира и става доста неприятно ". Бизнесменът призна, че няма визия с какво тъкмо би му оказал помощ Бойко Борисов, само че го е направил, тъй като по време на екшъна с опита за преодоляване на най-стария оръжеен цех у нас през 2017-а, Борисов му споделил, че е трябвало да му се обади "по-рано ". Не стана ясно дали в този момент оръжейният фабрикант е получил отговор от министър-председателя.

Припомняме, че през август 2017 година или 12 години откакто бе приватизиран, “Дунарит” страната опита да придобие собствеността на “Дунарит”, който беше продаден през 2005 година за 2 млн. лв.. Купувач по това време беше компания “Дивал 59”. Малко по-късно, като акционери в предприятието влизат други две компании, за които се приказва, че са свързани с прогонения банкер Цветан Василев - “Кемира” и “Инкомс телеком холдинг”. От 2010 -а собствеността на “Дунарит” остава единствено в “Кемира”. През февруари 2016 година в Софийския градски съд беше импортиран иск против Цветан Василев и още 26 ответници за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество. Цената на желае беше за над 2,2 милиарда лв.. Сред "арестуваните " активи бяха акциите на "Кемира” в “Дунарит”, които съставляват 91% от капитала на завода. С определение от май 2015 година съдът позволи поръчителство на желае против “Кемира” и наложи запор на каузи на компанията в “Дунарит”. От тогава до през днешния ден против "Емко " за заведени над 120 каузи, кое от кое по-абсурдни.

В тази връзка не е маловажно да напомним, че през вчерашния ден от следствие на "Биволъ " стана ясно, че анономната до неотдавна офшорка „ Виафот “ (Viafot Ltd.), която към този момент втора година напира да се домогне до печелившото дружество е благосъстоятелност на юриста на Делян Пеевски Александър Ангелов.

"Най-близкият юрист на Делян Пеевски е крайният бенефициент на офшорката „ Виафот “ (Viafot Ltd.), записана на Британските вирджински острови. Това демонстрират данни от Панамските документи, написа Биволъ, базирайки се на документи, получени след достъп по съглашение с Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) и Зюддойче цайтунг ".

„ Виафот “ е притежател на българската компания „ Виафот Инвестмънт България “, която от две години прави опити да превземе русенския оръжеен цех „ Дунарит “ с целия инструментариум на страната. Собственикът на „ Дунарит “ Емилиян Гебрев се оплака неотдавна в телевизионно изявление, че откакто се е съгласил да влезе в собствеността на завода, против него се е стоварила цяла репресивна машина в лицето на прокуратурата и Национална агенция за приходите. Срещу предприемача и сина му е имало и опит за физическо нападение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР