Бизнесменът Кирил Домусчиев купува Нова ТВ. Брат му Георги ще

...
Бизнесменът Кирил Домусчиев купува Нова ТВ. Брат му Георги ще
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев купува Нова ТВ. Брат му ще я ръководи


Бизнесменът Кирил Домусчиев купува Нова ТВ. Брат му Георги ще се занимава с управлението на медията, научи Скандал. Той ще коли и беси.
Сделката по продажбата на малкия екран към този момент е приключена, твърди уеб сайтът ТОПНОВИНИ, като се базира на четири самостоятелни източника.
Все още няма публично удостоверение за продажбата, само че се чака новината да бъде обявена публично на следващия ден.
Продажбата е финализирана предходната седмица и оттук-нататък предстоят съкращения в администрацията. По непотвърдена информация шеф на малкия екран ще продължи да бъде Вяра Анкова, а през днешния ден на екипа е показан и новият началник на новините – Виктория Бехар.

Кой е Кирил Домусчиев?

Кирил Домусчиев прави за малко време кариера в бизнеса, започвайки от амбулантна търговия през 90-те.
Домусчиев е роден на 18 април 1969 година в София. След измененията с брат си Георги вършат компании, които главно продават обувки, джапанки, облекла.
Всичко се трансформира през 1996-а година, когато основава приватизационен фонд „ Напредък Холдинг” АД, само че същинския подем на фирмите му потегля откакто на власт идва държавното управление на ОДС. Чрез фонда придобива акции в редица сдружения в България, които развиват действия в разнообразни сфери на промишлеността.
Една от тези компании е производителят на колела и мотокари „ Балкан” АД, в която майката на братя Домусчиеви – Маргарита Домусчиева, е назначена за шеф от 1997 година до 2009 година.
През 1999 година започва личен фармацевтичен бизнес, като учредява „ Хювефарма” ЕООД, посредством която през 2000 година приватизира общественото сдружение „ Биовет” АД – притежател на цех за произвеждане на ветеринарни артикули в град Пещера, България. През годините „ Хювефарма” ЕООД се развива като световна фармацевтична компания с фокус върху създаването, производството и търговията с артикули за хуманната и ветеринарната медицина.
През 2003 година Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев учредяват „ Адванс Пропъртис” ООД, в което всеки от тях има по 50% от капитала. То е холдингово сдружение, посредством което братя Домусчиеви реализират множеството от вложенията си. Водещите компании в „ Адванс Пропъртис” ООД правят действия в областите: фармацевтична промишленост, морски превоз, строителство, недвижими парцели и други
През 2008 година германско-българският консорциум "Кей Джи маритайм шипинг " купува 70% от БМФ за 440.1 млн. лева През 2013 година притежател на "Кей Джи маритайм партнърс " към този момент е напълно българският сътрудник в договорката - "Адванс пропъртис ", холдингът, сплотяващ огромна част от бизнеса на братя Домусчиеви. Купувачът се снабдява с общ тонаж търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от уговорките по контракта е към десетата година след договорката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго условие е през 2018 година средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък би трябвало да са 779.9 млн. лева в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове. След договорката обаче стартира международната икономическа рецесия и свиването на морската търговия, а приходите и облагите на корабособствениците се срутват. Така осем години след приватизацията и две години преди да би трябвало да си заплати неустойките на страната, компанията желае от арбитражния съд да разгласи, че тя не дължи неустойки на страната поради несъблюдение на договорните задължения за тонаж и за средносписъчния плавателен състав заради "стопанска нетърпимост ". Арбитражът невиждано приема тази теза и през 2016 година се произнесе в интерес на Домусчиеви.
Вицепремиерът Симеонов обаче настоя държавното управление да отдели 2.4 млн. лева и да апелира във Върховния касационен съд. Съдът анулира решението, удовлетворяващо корабособствениците, и го върна в арбитража, който в този момент към този момент преценя, че не е способен да се произнесе по този проблем.
По този метод, настояванията на Кей Джи Маритайм Шипинг за смяна на приватизационния контракт с Български морски форт са оставени без почитание и делото завършва дефинитивно в интерес на страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР