Бизнесменът Илън Мъск е известен с безупречните си пиар кампании,

...
Бизнесменът Илън Мъск е известен с безупречните си пиар кампании,
Коментари Харесай

Илън Мъск: лошият, добрият и злият

Бизнесменът Илън Мъск е прочут с безупречните си пиар акции, които притеглят интереса на милиони хора в целия свят. Въпреки това в Twitter инженерът реагира иронично и даже просташки на тези, които си разрешават да го подлагат на критика.

Педофилът от Тайланд

Един от последните кавги, в които Мъск не се прояви в най-хубавата светлина, е обвързван със спасяването на децата от тайландската пещера, където бяха блокирани за две седмици. Милиардерът сътвори дребна подводница, с цел да помогне за извеждането им, и отпътува за Тайланд. Властите се отхвърлиха от помощта му с претекста, че неговото решение няма да проработи в изискванията на съответната пещера, само че благодариха за визитата и оцениха високата технологичност на подводницата. В същото време английският водолаз Върнън Ансуърт, който живее в Тайланд и взе участие в избавителната акция, назова изобретението на Илън Мъск "рекламен трик ". "Решението му беше обречено на неуспех. Той даже не знаеше какво съставлява тази пещера ", съобщи британецът. По думите му генералният шеф на Tesla прекарал на местопроизшествието доста малко време, след което управляващите го помолили да напусне.

Инженерът не подцени офанзивата на водолаза, заявявайки в Twitter, че "изобщо не е виждал този английски наемник " по време на избавителната интервенция. "Тайландските "морски тюлени " сами ни заведоха в пещерата, което е цялостна диаметралност на изказванието, че сякаш ни били изгонили ", заяви Мъск. Освен това изиска от Ансуърт да му даде видеозапис на финалната избавителна акция.

В последния си туит обаче американецът реши да не дочака видеото. "Знаеш ли какво, не се затруднявай да търсиш клипа. Ще подготвим нашата подводница, тъй че да влезе в пещера №5 без проблеми. Извинявай, педофил, само че самичък си го изпроси ", написа Мъск. А когато един от потребителите на обществената мрежа го попита за какво му е да назовава чужд човек педофил, инженерът реагира неотложно: "Залагам $, че е подобен. " След известно време очевидно успокоеният милиардер в профил всичките си изявления, свързани с водолаза. Но, както е известно, интернет помни всичко. Колкото до Ансуърт, той към този момент съобщи, че има намерение да съди Мъск.

Още щом съобщи за желанието си да замине за Тайланд, се заприказва, че Мъск в действителност се пробва да се саморекламира на фона на нещастието. Подобно изказване е мъчно за доказване, само че и за оборване. Наред с изключителните си умения като маркетолог инженерът Мъск обича да взема решение комплицирани задания, които за другите наподобяват нерешими. В историята с тайландската пещера той би могъл да си остане героят, който е откликнал на апела за помощ, оставайки в сянката на мъжете, които измъкнаха децата и треньора им. Но бе измамен от своята самовлюбеност и ниския предел на толерантност към рецензията.

След като интервенцията завърши, един от потребителите на Twitter го помоли да престане да употребява всяка изключителна обстановка, с цел да се изтъкне. Разбира се, предприемачът не можа да се стърпи: "Може да съм нарцис, само че в последна сметка нося изгода. " Когато пък различен го упрекна, че изсмуква пари от целия свят за плановете си, той означи, че е основал 300 хиляди работни места, и още веднъж мина в офанзива: "А какво си направил ти? "

Откраднатият еднорог

Въпреки че Илън Мъск поддържа връзка с всички искащи на страницата си в Twitter, рядко признава, че не е прав. През юни бе махленски в кражба на интелектуална благосъстоятелност, откакто стартира да употребява изображение на еднорог за разпространение на електрическите автомобили си Tesla.

Факт е, че преди този момент Мъск купил чаша с такова изображение на художника Том Едуардс и даже я рекламирал в обществената мрежа. После почнал да употребява рисунката при представянето на колите и даже я префасонирал. Тогава се намеси дъщерята на художника Лиза Пранк, която упрекна Мъск, че откраднал изображението и го употребява за лични цели. Вместо да се извини, Мъск отговори, че фамилията може да го даде под съд, само че "това ще е някак жалко ". Евентуалните искания на Едуардс щели да са нелепи, тъй като по този метод продажбите на чаши са се нараснали. След което милиардерът блокира Лиза Пранк на страницата си в Twitter.

Лъжливите медии

Отношенията на Илън Мъск със актуалните средства за всеобща информация са съвсем толкоз сложни, колкото тези на президента Доналд Тръмп. Може би тъй като публицистите повече подлагат на критика Tesla, вместо да я хвалят. След една такава обява на портала Business Insider Мъск стартира същинско гонене на създателя й Линет Лопес, която заяви, че в "Модел 3 " са конфигурирани дефектни акумулаторни акумулатори. В отговор инженерът съобщи, че журналистката към този момент е написала няколко "лъжливи публикации " за Tesla, които не дават отговор на действителността.

Лопес пък се оплака, че Мъск се рови в нейни остарели изявления във Фейсбук, и споделя информацията с приятелите си. "Ако сте вложител или чиновник на Tesla, ще се наложи да живеете с това ", писа журналистката. Милиардерът не пропусна и този туит, заявявайки, че скриншотовете са му изпратени от хора, които не работят за него, само че също не харесват лицемерите.

Изброените образци биха могли да дискредитират всеки, само че не и Илън Мъск, чийто заем на доверие към този момент е прекомерно висок. Което не трансформира обстоятелството, че от време на време реакциите му в Twitter са безусловно на ръба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР