Бизнесменът и издател Иво Прокопиев определи като репресивни мерките, с

...
Бизнесменът и издател Иво Прокопиев определи като репресивни мерките, с
Коментари Харесай

Иво Прокопиев: КОНПИ налага репресивни мерки срещу свободните медии

Бизнесменът и издател Иво Прокопиев дефинира като репресивни ограниченията, с които Комисията за отнемане на нелегално добито имущество (КОНПИ) е наложила на част от собствеността на фамилията му. Пред OFFNews той разяснява, че операцията е ориентирана срещу издателската група " Икономедиа " и има за цел да срине едни от дребното свободни медии у нас.

Според издателя претекстовете на КОНПИ са неуместни. Запорът е натрапен въз основа на " копи-пейст " на обвинителен акт на някогашния основен прокурор Никола Филчев от 2002 година за договорката за " Каолин ". По него има оправдателна присъда, а също така е с изтекла отминалост, уточни притежателят на " Икономедиа ".

(Пълната позиция, която Иво Прокопоев популяризира до медиите - по-долу)

Към момента запорирани са дялове, акции, персонална благосъстоятелност и идеални елементи от парцел на Черноморието. По закон запорът се постанова по искане на КОНПИ и след утвърждение от съдилището, на чиято територия се намира имуществото с най-висока стойност в листата. Според Прокопиев комисията съзнателно е избрала парцела край Созопол, с цел да може запорът да мине не през столичен съд, а през Бургаския. След уведомлението от КОНПИ съдът има 24 часа да се произнесе дали позволява запора. В Бургаския съд за тази цел са докарани 14 000 страници кореспонденция, посочи издателят пред OFFNews. 

Съществуването на свободни медии в обстановка на тирания е невероятно. Според Пеевски медиите не могат да приказват нещо друго от неговите медии, разяснява още той. Освен че апелира запора, Иво Прокопиев ще търси, посредством Съюза на издателите, разпространение на казуса у нас и в чужбина.

Публикуваме изказването на Иво Прокопиев във връзка дейностите на КОНПИ:

Запорите на КОНПИ са жестоко тъпчене на закона и обстоятелствата

През предходната седмица Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) стартира процедура за налагане на запор на мое персонално имущество, на имущество на фамилията ми и на сдружения с мое присъединяване. Бяха запорирани 100% от дяловете във компанията мажоритарен акционер в “Икономедиа ”, издател на “Капитал ” и “Дневник ”, както и други акции и дялове на компании с мое присъединяване, също и идеална част от неподвижен парцел.

Обезпечителните ограничения не засягат всекидневното действие на засегнатите компании, изплащането на заплати и осъществяването на търговски задължения.

След като се срещнах с претенциите на КОНПИ, правя оценка дейностите на комисията като жестоко неуважение на закона и занемаряване на обективните обстоятелства.

Началото на процедурата на КОНПИ за предварителни обезпечения за възможен предстоящ иск за конфискация почива на две груби операции.

По отношение на персоналните приходи и добитото имущества за 10 годишния интервал сред 2007-2016-та година, КОНПИ безусловно измамнически пренебрегва забележителна част от приходите на фамилията ми, като в това време брои двойно и тройно всички разноски. Напълно е подценена предоставената от мен цялостна информация за имущественото ми положение, както и резултатите от цялостните данъчни проверки на мен и брачната половинка ми Галя Прокопиева за същия интервал. Т.нар. " противоречие " сред приходи и имущество е единствено мотив, да се стартира произвеждане, в което да се формулира още по-безумна рекламация на комисията, обвързвана със договорката за " Каолин ".

Второ, главното изказване на КОНПИ, въз основа на което са поискани обезпечителните ограничения е, че договорката за “Каолин ” " заобикаля закона ". Цитират се буквално изказванията на прокуратурата от 2002 година, по времето на основния прокурор Никола Филчев. На базата на това изказване, се споделя, че всички приходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с “Каолин ”, подлежат на конфискация. По този метод фиктивната рекламация набъбва до 199 милиона лв. и комисията стартира процедура за вписването на голям брой обезпечения.

Твърденията са неуместни по няколко аргументи:

КОНПИ няма законови пълномощия да проверява или ревизира приватизационни и други сделки;

Периодът на договорката за “Каолин ”, 1999-2000 година, излиза надалеч отвън законовия мандат на комисията, която може да ревизира 10 години обратно. Освен това е изтекла и безспорната отминалост от 15 години;

Твърденията на комисията от 2017 година, които пресъздават тезата на прокуратурата от 2002 година не са правилни и това към този момент е доказано от съда. В резултат на формираните правосъдни каузи се откри, че при договорката за “Каолин ” не са осъществени законови нарушавания. По извършеното разседване има влезнала в действие оправдателна присъда на Окръжен съд-Разград, която през 2004 година е доказана дефинитивно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Очевидно КОНПИ се слага над закона и Върховния касационен съд. Действията на КОНПИ са произвол, който цели принуда, покоряване на публицистичното наличие на " Капитал " и " Дневник " и разрушение на икономическата база на изданията.

Активното мероприятие на КОНПИ против мен е нагледна илюстрация, по какъв начин така наречен инструмент на " гражданска конфискация ", попаднал в ръцете на подкупен политически хайлайф, ще се употребява само за мачкане на публичните съперници на статуквото. Дори Правото на Европейски Съюз (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент) позволява конфискация единствено при влезнала в действие присъда.

Случаят демонстрира какъв брой рисково може да бъде превратното използване на сходен закон, който вменява хипотеза за виновност и атакуваната страна може да се отбрани едвам след налагането на обезпечителните ограничения. Той опонира на съществени човешки права и правни правила, гарантиращи хипотеза за невиновност, тъждество пред закона и отбрана на собствеността. Използван против медии, той е мощен инструмент за цензура.
``
Проверката на КОНПИ стартира откакто прокуратурата повдигна неуместни обвинявания по отношение на приватизацията на миноритарния дял на ЕВН на борсата и по този метод сподели по какъв начин на процедура работи целият механизъм за напън посредством подправени обвинявания и запори на същинско имущество.

Всички дейности на КОНПИ по наложените обезпечения са обжалвани в период пред Бургаския апелативен съд. Продължавам да съм оптимист, че към момента България е правова страна и по правосъден път ще бъде комплициран завършек на този политически произвол.

Иво Прокопиев
София,
11 декември 2017-та година

Утре, 12 декември, КОНПИ ще даде конференция по случая " Прокопиев ". Веднага след нея брифинг ще даде самият издател.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР