Бизнесменът и депутат Веселин Марешки е взел решение да осъществи

...
Бизнесменът и депутат Веселин Марешки е взел решение да осъществи
Коментари Харесай

Прокуратурата: Веселин Марешки е искал монопол на пазара за лекарства

Бизнесменът и народен представител Веселин Марешки е взел решение да реализира монопол на пазара за медикаменти в края на 2011 година За задачата е оказвал напън на конкурентни аптеки посредством масирани инспекции от близки до него чиновници на Агенцията по медикаментите. Това изясни представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, откакто по-рано през днешния ден основният прокурор Сотир Цацаров изиска събаряне на имунитета на Марешки и на други двама депутати от „ Воля” - Кръстина Таскова и Пламен Христов, поради следствие против тях за изнудване на притежатели на аптеки в страната.

Натиск е бил реализиран и посредством отварянето на аптеки, продаващи на по-ниски цени, до тези, които не желаят да зареждат медикаменти от непосредствен до Марешки дистрибутор или не желаят да трансферират половината си благосъстоятелност на него.

От СРС-та, употребявани в следствието, е открито още, че, взели присъединяване в рекета, някои от които също с имунитет, само че прокуратурата събира към момента доказателства.

Според следствието Марешки е упражнявал административен напън против аптекарите, употребявайки чиновници на Агенцията по медикаментите към Министерството на здравеопазването. В края на 2012 година за шеф там е бил назначен Евелин Благоев, брачен партньор на служителка на Марешки.

Благоев е назначил голям брой чиновници, които нямат нужния ценз, с професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Тези чиновници са изпращани на масирани инспекции в набелязани аптеки, където са съставяли актове и отнемали лицензи по аргументи, за които организацията няма обвързване да следи, изясняват от прокуратурата.

При друга скица за рекет е употребена ръководената по това време от Пламен Христов, само че благосъстоятелност на Марешки, фирма-диструбутор на медикаменти. На аптекарите им е отправено предложение да зареждат от този склад, в случай че не го вършат ще бъдат отворени до тях " наказателни аптеки ", в които цената на медикаментите била с 10% по-ниска.

Следващата стъпка на Марешки, след оказания напън, била да упорства аптекарите да трансферират половината си благосъстоятелност от бизнеса на него. По данни на прокуратурата няколко притежатели са трансферирали своите дялове.

Разследването все още продължава. Комисията за защита на конкуренцията е сезирана за открити нелоялна конкуренция, само че няма информация за резултати от нейна инспекция, показва Българска телеграфна агенция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР