Бизнесменът Гриша Ганчев е оправдан и от Апелативния специализиран наказателен

...
Бизнесменът Гриша Ганчев е оправдан и от Апелативния специализиран наказателен
Коментари Харесай

На втора инстанция: Оправдаха Гриша Ганчев и сина му по захарното дело

Бизнесменът Гриша Ганчев е оневинен и от Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) по така наречен „ захарно дело “, което продължи седем години в профилираните съдилища, написа lex.bg.

От решението на АСНС излиза наяве, че оневинен на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седмина подсъдими. Единственият наказан и то условно е Милко Талев. Той е наказан за данъчно закононарушение, тъй като е заявил фиктивни доставки на артикули и е приспадал данъчен заем, като укритите налози са за близо 200 000 лв.. Първата инстанция му беше наложила наказване от 3 години затвор, отново условно, което АСНС е понижил на две. В останалата част присъдата на спецсъда е доказана.

Ганчев, който е притежател „ Литекс Комерс “ и на футболния клуб „ ЦСКА-София “, беше пратен на съд през 2015 година за данъчни закононарушения за над 700 000 лв., като съгласно прокуратурата това е ставало посредством продажба без фактури на захар, създадена в Бургаските и Девненските захарни фабрики. Според обвиняването продажбите били осъществявани посредством компаниите „ Симек “ ЕООД, „ Никдоналд Комерс “ АД и „ Лозев “ ЕООД.

Още през 2012 година Ганчев беше упрекнат, че управлява незаконна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните закононарушения. Обвинения за помагачи в незаконната активност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен шеф на „ Литекс Комерс “ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За присъединяване в групата беше упрекнат и Тодор Симеонов.

Разследването стартира още напролет на 2012 година, когато синът на Ганчев и още няколко души бяха задържани. Обвинителен акт беше импортиран едвам откакто обвинените желаеха делото или да бъде прекъснато, или да влезе в съда.

Оправдателната присъда на Ганчев за данъчните закононарушения на първа инстанция беше подписана с изключително мнение от ръководителя на състава Лилия Георгиева.

Апелативните съдии Георги Ушев (председател на съда и на състава), Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров пишат, че не са събрани доказателства нито Ганчев да е управлявал незаконна група, нито да е правил данъчни закононарушения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР