Бизнесменът Емилиян Гебрев бе привикан на разпит в специализираното следствие.

...
Бизнесменът Емилиян Гебрев бе привикан на разпит в специализираното следствие.
Коментари Харесай

Емилиян Гебрев се сдоби с прецизирано обвинение

Бизнесменът Емилиян Гебрев бе привикан на разпит в профилираното разследване. Привикването е станало по телефона, той не е получил призовка, стана ясно от думите му пред медиите.

На влизане той разяснява, че няма визия за какво е свикан, само че допуска, че става дума за оръжейно сдружение " Емко ", на което той е притежател. Припомняме, че през 2017 година Гебрев бе упрекнат в образуване на незаконна група за пране на пари.

След към час разпит притежателят на " Дунарит " Емилиян Гебрев излезе от Националната следствена работа с прецизирано обвиняване. Пред медиите той изясни, че обвиняването е за съизвършител, само че той не е схванал на кого?

" Това е едно неуместно обвиняване. Обидни неща не за мен, за цялата страна ", съобщи Гебрев.

Обвинението против него е, че е знаел, че " Дунарит " през 2010-2011 година е бил платен с изпрани пари от кръга на КТБ, само че все пак през 2015 година е решил да купи завода.

" Някога в далечната 2010-2011 година " Дунарит " е бил добит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше препоръчано да го купим и да го стабилизираме. Ние го направихме. Обвинението се състои в това, че " Дунарит " е бил добит 2010-2011 година с някакви незаконни пари, а това значи, че и аз съм нарушител, тъй като съм го купил. Ето това е цялата работа ", уточни Гебрев.

" През 2010 - 2011 година банката КТБ беше обявявана за №1 и притежателят ходеше единствено по аления килим... Знаел съм бил, че Дунарит бил платен с изпрани пари 2010 ", добави Гебрев, като акцентира, че никой не спори за парите, с които той е купил " Дунарит " след краха на банката.

От думите му стана ясно, че привлечени като обвинени са и финансовият шеф Кръстьо Кръстев, и юрист Карадалиев.

На въпрос има ли постановена някаква мярка за неотклонение Емилиян Гебрев уточни, че такава мярка е имал - подписка - само че тя тотално е отпаднала още преди време поради липса на съображение.

Преди разпита от думите на Гебрев стана ясно, че е изпратил известие на премиера Бойко Борисов, в което е изискал среща, тъй като " напрежението ескалира и става доста неприятно ". Бизнесменът призна, че няма визия с какво тъкмо би му оказал помощ Бойко Борисов. Гебрев не сподели и дали е получил отговор от министър-председателя.

Припомняме, преди три дни в студиото на БиТиВи Емилиян Гебрев разяснява актуалната фактическа конюнктура към обвиняванията против него и сина му. Според него това е опит за прекъсване на сдружението " Дунарит " и за неговото придобиване.

" Първата офанзива против мен беше опит за физическото ми премахване, а по-късно и за юридическо премахване ", посочи оръжейния търговец.

Във връзка с възможна среща с премиера тогава Гебрев съобщи, че " страната е проведена по този начин, че би трябвало да се обаждаме на премиера ".

Припомняме, че такава среща към този момент имаше - през есента на 2017 година, когато съгласно думите на самия Гебрев, министър председателят е бил измамен от страна на министър Караниколов.

Няколко месеца преди този момент лицензът на оръжейния цех " Емко " беше замразен поради установени нарушавания при съхраняването на муниции и взривни субстанции.

През август и септември няколко пъти служащи от завода се събраха и стачкуваха, в това число под прозорците на Министерски съвет, до момента в който през октомври месец лицензът за търговия на " Емко " бе възобновен.

Собствениците, управата и служащите от " Емко " настояха с изключение на лиценза да си получат назад и договорите, трансферирани към ВМЗ във времето, когато поради нарушавания на сигурността, бяха лишени от лиценз.

Министър Караниколов пък уточни преди дни, че откакто лицензът е върнат, " Емко " може да прави каквото желае с продукцията си, а митингите на служащите от " Емко " той дефинира като " рекет " към страната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР