Бизнесмен от столицата е измамен с над 1 милион лева.

...
Бизнесмен от столицата е измамен с над 1 милион лева.
Коментари Харесай

Бизнесмен от София изгуби 1 млн. лв. заради нова схема за измами с криптовалути

Бизнесмен от столицата е излъган с над 1 милион лв.. От непознат колцентър той е бил подведен, че ще влага в криптовалути с доста висока рентабилност. Измаменият е контактувал с представящия за се капиталов съветник през криптирани чат-канали. Парите са превеждани в разнообразни банкови сметки в страни от Европейския съюз, Англия и Близкия и Средния изток.



Измамата е станала по новата, само че към този момент можем да кажем - класическа скица. Сериозен и млад мъжки или женски глас авторитетно изяснява по телефона за опцията да се направи доста печеливша инвестиция в акции на известни международни компании или във криптовалути. Представя се цялата скица на инвестицията, дава обещание се доста висока печелба и даже се промотира платформа, през която евентуалната жертва сама да ръководи своите инвестиции.



Всичко стартира с телефонно позвъняване от колцентър с предложение да влага против висок приход в криптовалута.

" Данните за жертвата - името, телефонът и семейството му са добити най-вероятно от платформа, на която той се е записал. При обикновено сърфиране из интернет, когато някой се поинтересува от избран артикул или услуга, нормално бива препращан към интернет уебсайт, на който вкарва своите данни и в следствие му се обаждат нарушителите, които го подвеждат ", изясни комисар Владимир Димитров, шеф отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП.



Комуникацията е траяла дълго време, в което измамниците са убеждавали предприемача, че в случай че влага в криптовалути доста бързо ще завоюва 3 пъти повече от вложеното. Разговорите са били на британски език. След като безнесменът е изявил интерес, връзката е трансферирана в криптиран чат канал. За да влага, той е записал и собствен акаунт в посочена от измамниците платформа, през която да следи своите инвестиции и рентабилност.

" Започва се с дребна сума, която да бъде преведена от банковата карта на жертвата. Предоставя им се персонален брокер, който да следи техните вложения, само че всичко стартира с дребна инвестиция от порядъка на 250 евро от банковата карта на жертвата ", изясни комисар Владимир Димитров.

Така бизнсменът към този момент е бил зарибен, а вложените 250 евро бързо се нараснали неколкратно, освен това единствено за няколко седмици, само че във виртуални, а не в действителни пари. Тогава стартира предлагането и на по-големи вложения.

" Те на процедура подмамват жертвата сама да изпрати разнообразни суми на разнообразни банкови сметки. В съответния случай това е траяло няколко месеца. А банковите сметки, които са давани на жертвата непринудено да изпрати пари, с цел да зареди сякаш своя виртуален акаунт, са в разнообразни страни на територията на Европа и Хонг Конг ", изясни комисар Димитров.



Банковите сметки в Полша, Англия и Хонг Конг се оказват на така наречен " финансови мулета " през които парите минават единствено, с цел да им се изгубят следите.

" Хората, които изпират парите, са други. Те най-често се срещат в хакерски конгреси, където разискват какво и по какъв начин да създадат. Хората, които могят да подмамят някого да изпрати пари, употребяват услугите на тези, които имат банкови сметки. Става въпрос за мулета на територията на всички страни. Та по тази причина е извънредно комплицирано, когато тръгнем да наблюдаваме тези пари. Жертвата е изпратила няколко десетки хиляди евро в полска банка. При идващото разпореждане е подмамена да изпрати в лондонска банка. Третото разпореждане е към банка в Китай или в Хонг Конг ".



В съответния случай, колцентърът, от който излъганият предприемач е получил първичното позвъняване, се намира най-вероятно в страна от Средния Изток. На този стадий още не е ясно обаче в коя страна са хората, които са осъществили самата машинация.

" Колцентровете, които се занимават с капиталови измами са разграничени на две организационни равнища. Огромната част от чиновниците им е казано, че се занимават с търговия или реклама в интернет на някакъв артикул. Те звънят на бъдещата жертва. Ако бъдещата жертва склони да стартира тъй наречените " бизнес " или " инвестиция ", те се предават на тъй наречените " ретеншън мениджъри " или персоналните банкери, които към този момент чудесно знаят какво вършат ", разяснява комисар Владимир Димитров, шеф отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

От ГДБОП предизвестяват, че всяко предложение за нереална висока рентабилност от вложения е евентуална машинация. Другият метод за предотвратяване е изследването на платформите и изпозването на одобрени в капиталовия бизнес.



Конкретният колцентър няма общо с България, само че схемата на разрушените от българските и немските службе колцентрове у нас през последните месеци е безусловно същата. Разликата, че таргет на колцентровете у нас са жители на Германия и други страни от Западна Европа, а не българи.

По-скоро общото може да се търси във върха на пирамидата. Възможно е тези, които прибират парите да се окажат, че управляват активността на колцентровете в другите страни. От България към този момент има повече от 10 младежи, които са екстрадирани. Те обаче са от най-ниското равнище чиновници, които са знаели, че оферират капиталов артикул и не са предполагали, че горните равнища правят машинация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР