Бизнесите, които в петък вечерта предстои да бъдат затворени заради

...
Бизнесите, които в петък вечерта предстои да бъдат затворени заради
Коментари Харесай

Хотелиери: Нека министрите живеят с по 24 лв. на ден

Бизнесите, които в петък вечерта следва да бъдат затворени поради пандемията от Covid-19, са извънредно недоволни от слабите и неработещи антикризисни ограничения на държавното управление. Те се лимитират главно до мярката 60/40 (80/20), както и до оповестената помощ от 24 лева дневно за всеки работещ в затворена компания. Отделно, има ликвидна поддръжка и безлихвени заеми за част от бизнеса, само че за тях се кандидатства на общо съображение. Обмисля се и нова стратегия за затворения бизнес, само че тя ще покрие едвам 15-20% от неосъществения оборот на потърпевшите компании.

Предложените от държавното управление ограничения за подкрепяне на затворените компании са неефективни, неработещи и незадоволителни, твърди Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в позиция, публикувана до медиите.

" Предложените 24 лв. дневно като помощ за служащите в затворени бизнеси са безусловно незадоволителни и демотивиращи. За да се убедите персонално в това, предлагаме политиците, министрите и служителите сами да пробват да живеят с по 24 лв. дневно. Това е извънредно незадоволително, тъй като заплатите в бранша са разнообразни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали налози при 8-часа на ден на 800 лв., а други – на 2800 лв.. Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение ", написа в позицията на БХРА.

Ресторантьорите и хотелиерите показват, че препоръчаната сума от 24 лева дневно е по-малка и от до момента работещата мярка 80/20. Те прецизират, че минималният застрахователен предел в бранша е 800 лева и при 80/20 служащите би трябвало да получат най-малко 640 лева помощ, което е повече от новото предложение.

" Тази " поддръжка " е със период на деяние единствено до момента в който заведенията са наложително затворени през идните най-малко три седмици. Но не е планувана задоволителна помощ за самоосигуряващите се лица и за чиновниците в нощни клубове, които изгубиха препитанието си доста по-рано. В публичното пространство се приказва за помощ от 15-20 на 100 от оборота на затворените заведения, с които те да бъдат подкрепени. Това обаче е извънредно незадоволително за бизнеси, които действително не могат да работят на цялостни обороти към този момент 9 месеца, а някой са действително затворени през множеството време ", допълват от асоциацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР