Бизнесът удря рамо на държавата за Околовръстното Напролет строят локалните

...
Бизнесът удря рамо на държавата за Околовръстното Напролет строят локалните
Коментари Харесай

Ще удържим на думата си за удвояване на шосето

Бизнесът удря рамо на страната за Околовръстното Напролет строят локалните платна на Асеновградско Кръговото до караулката ще коства 2 млн. лева Широки пръсти: Бързата връзка с автомагистралата набъбнала до 180 млн.лв.

Отдавна знаем, че когато става дума за политиците, от обещаното до даденото разликата е няколко мандата. И може би по тази причина си ги преизбираме. Ето какво споделя в свое предизборно изявление от 2017 година депутатът Атанас Ташков, който е началник на Областно пътно ръководство в интервала 2009-2013 година и би трябвало да е специалист по тематиката за Околовръстното шосе.

- Инж. Ташков, на срещата с бизнеса предходната седмица / б.р. - март 2017 т., в Пловдив/ стана ясно, че разширението на Околовръстното шосе на Пловдив е жизненоважно за района. Какво съставлява този план и има ли късмет да се извърши?

-В първия си мандат държавното управление на ГЕРБ отпусна 300 000 лева за планиране на правата от автомагистрала „ Тракия “ до Асеновградско шосе. Първоначалната концепция беше за разширението на сектор единствено от Пазарджишко шосе, което е към 14,5 км, само че по гледище на кмета Иван Тотев и мое се включи и правата до автомагистралата. Това ще бъде

четирилентово скоростно трасе с дължина съвсем 20 км,

с пътни възли на две равнища на всички пресичания. На кръговото кръстовище с Пазарджишко шосе ще има надлез. В непосредственост до него ще се построи още един мост над Марица. Проектът е направен и се чака оценка за влияние върху околната среда, след което следва да бъде изработен и техническият план.

Реално осъществяването може да стартира до две-три години, откакто приключат всички процедури по координиране и отчуждаване. Инвестицията е към 120-130 млн. лева

- Откъде ще дойдат толкоз доста пари?

- Това е републикански път и ще бъде финансиран с държавни средства. Новото трасе ще се строи от източната страна на съществуващото, по което ще се движат колите, тъй че няма да се пречи на трафика. Старият път ще се реконструира и сред двете платна ще бъде построена разграничителна лента.

- А пътят сред Асеновградско шосе и „ Скобелева майка “ попада ли в проектите?

-Разбира се. Има план и средства. И в случай че на 26 март ГЕРБ още веднъж получи доверието на българските жители, ще продължим с процедурите по отчуждаване. Трасето е към 7 км, с надлез над жп линията Пловдив - Асеновград, и с построяването му се

затваря околовръстният пръстен на Пловдив.

Така колите, които минават директно, няма да влизат в града и да основават ненужно натоварване.

- От избори на избори приказваме и за Голямоконарско шосе. Защо разширението, планувано преди няколко години, се отсрочва?

-Не се отсрочва, в противен случай. Голямоконарско шосе е в целите както на община Пловдив, по този начин и на страната. Проектът за четирилентовото трасе си остава една от най-важните задания. В момента се правят процедури за отчуждаване на парцели, които попадат в разширението, а те постоянно са продължителни и тежки.

Обектът е доста сериозен, включва местни платна, две кръгови кръстовища, подземни връзки, осветяване. Инвестициите са огромни и общините Пловдив и „ Марица “ ще имат потребност от държавна поддръжка и ще я получат, в случай че ГЕРБ ръководи. Провел съм диалог с компании, чиито предприятия се намират на пътя, и те твърдят, че са съгласни, в случай че създадем главната инфраструктура, те сами да построяват местни платна в техните парцели. Такава процедура има и на Карловско шосе.

КОНТРА

Наскоро се разбра, че отчуждителни процедури за разширението на Голямоконарско шосе досега съвсем не са направени, само че пък те още веднъж влизат в проектите за локалната власт за идващия мандат. Подобна е обстановката и с терените към Околовръстното шосе. Твърдението, че има " и план и средства " за връзката сред надлез Скобелева майка и Асеновградско шосе към оня миг също се оказа мощно пресилено.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР