Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха държавния бюджет за следващата година.

...
Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха държавния бюджет за следващата година.
Коментари Харесай

Бюджет 2020: Без изненади, реалистичен и балансиран

Бизнесът, синдикатите и страната разискаха държавния бюджет за идната година. Работодателите го поддържаха и дефинираха като уравновесен и реален, само че се оповестиха срещу плануваното повишение на минималната работна заплата в страната и нарастването на възнагражденията в бюджетния бранш .

В същото време бизнесът приветства  запазването на данъчния модел.

Синдикатите пък недоволстваха, че има застой в обществената политика и акцентираха, че увеличението на минималната заплата с 50 лв. не е задоволително.

Финансовият министър Владислав Горанов пък заключи, че " неналичието на изненади в Бюджет 2020 година е положителната вест ".

" Запазваме данъчната тежест, поредно се стремим да притискаме бизнеса към нарастване на приходите. Увеличаваме възнагражденията на преподавателския личен състав, поради че има потребност от качествена работна мощ, държавният дълг понижава. Оптимисти сме, че всички цели, които сме си сложили, ще бъдат реализирани. По неофициална прогноза анансираното постигане на междинна заплата 1400-1500 лева през 2021 година е постижимо и положението на пазара на труда го допуска. Съвършен бюджет няма, този извършва целите на настоящето държавно управление ", заключи Горанов.

В Бюджет 2020 година се планува 3,3% растеж на стопанската система, както и нулево бюджетно салдо. Брутният вътрешен продукт ще доближи 126,7 млрд лв.. Процентът на безработицата ще се резервира, изясни още финансовият министър.-->

Като главен приоритет Владислав Горанов уточни образованието, опазването на здравето и защитата. Предвиждат се 360 млн. повече за обучение и 17% нарастване на учителските заплати през 2020 година Очакваме минималната работна заплата за педагогическите експерти да стане 1 255 лв. през 2021 година, посочи финансовият министър.

За опазване на здравето ще се отделят близо 500 млн. повече по отношение на 2019 година

Продължава и поетапното нарастване на миниманата заплата през идната година - планува се от 1 януари 2020 година тя да скочи от 560 лева на 610 лева А през 2021 година - до 650 лева

Не се трансформират и данъчните ставки и по този начин се подсигурява предвидимост на икономическата среда. Непроменен ще остане и оптималният застрахователен приход, добави още Горанов.

От КРИБ не са съгласни с административното повдигане на минималната работна страна и настояха за реформиране в изплащането на болничните. От конфедерацията поддържат обаче финансовата непоклатимост и уравновесеното бюджетно салдо. Подкрепят и главните цели в макрорамката за идната година.

Васил Велев от АИКБ призна, че плюсовете са повече от минусите и макроикономическата рамка е реалистина. Той обаче се разгласи против повдигането на минималната работна заплата и нарастването в бюджетния бранш.

" Увеличението на минималната работна заплата не можем да подкрепим. Искаме минималните осигурителни приходи да отпаднат. Не възразяваме против растежът на приходите в администрацията, само че възразяваме против нейната бройка. Намалява популацията, а заетите в администрацията не понижават. Тези хора са добре пристигнали в стопанската система. Не видяхме политики за демографско развиване ", изрази запасите си той.

От КТ " Подкрепа " пък настояха, че в бюджета за идната година има застой в обществената политика . Те повдигнаха въпроса и заплащането на нощния труд. От КТ " Подкрепа " желаеха и увеличение на приходите на обществените служащи.

" Настояваме за анулация на налога върху минималната работна заплата. Данъчната система натоварва работещите жители и обществено слабите. Отчитаме ограниченията за бора със сивата стопанска система, само че в същото време не виждаме стъпки против недекларирания труд. Да, криминализирахме неплащането на осигурителни вноски, само че няма нито един наказан шеф. Едва половината от децата получават детски надбавки ", изброи Ваня Григорова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР