Бизнесът ще започне да завежда дела срещу държавната компания „Булгаргаз“,

...
Бизнесът ще започне да завежда дела срещу държавната компания „Булгаргаз“,
Коментари Харесай

Красимир Дачев: Бизнесът ще съди "Булгаргаз", ако не получи компенсациите си

Бизнесът ще стартира да завежда каузи против държавната компания „ Булгаргаз “, в случай че тя не върне надвзетите суми по новия контракт с съветското сдружение „ Газпром “. Това изясни пред Economic.bg зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Припомняме, че през вчерашния ден работодателските организации желаеха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова поради измененията в Закона за енергетиката, съгласно които "Булгаргаз " ще връща надвзети суми единствено като публичен снабдител, а не като търговец на свободния пазар, където е огромният бизнес.

Измененията бяха признати от Енергийната комисия, след което минаха на първо четене в Народното събрание. С позицията си през вчерашния ден работодателските организации изрично настояха промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от "Булгаргаз " по двустранни контракти, да бъдат включени и в обсега на клиентите, на които ще бъдат възобновени средства и за интервала 1 януари 2020 г - 31 март 2020 година, а освен за интервала 5 август 2019 година - 31 декември 2019 година

„ Ако парите не ни се върнат, бизнесът ще бъде длъжен да заведе дело против „ Булгаргаз “, тъй като законите в България ме задължават аз да бъда добър собственик “, сподели той. Според него това важи изключително за обществените предприятия, другояче шефовете ще бъдат упрекнати за това, че не са свършили работата си като добър собственик. "Всеки ще може да подведе шефовете под отговорност за какво не са завели дело, нарушавайки интереса на всеки вложител и акционер “, изясни Дачев.

„ Аз като акционер на следващия ден мога да го осъдя за безпричинно обогатяване, спекулиране с монополно състояние, по тази причина „ Булгаргаз “ толкоз бързо споделиха, че желаят да върнат парите, с цел да не ги съдим “, сподели още представителят на огромния бизнес.

„ Аз, в случай че съм шеф на обществена компания, всеки един акционер с една акция може да желае да ме смъкна и да ме съди, тъй като аз не съм си изискал парите на компанията, които са били длъжни да ми върнат “, добави Красимир Дачев.

Той е безапелационен, че в случай че връщането на парите не бъде законово уредено, те ще бъдат върнати от „ Булгаргаз " с лихвите и с разноските за юристи.

„ Клиентът заплаща, само че когато е надплатил, би трябвало да му се върне. Нарушена е обикновената правдивост, не философската. Трябвало е да платиш 1.50 лева, а ти си платил 2 лева, ами да ти върнат 50 ст., нищо повече. Особено в този момент, когато сме в рецесия. Ние просто споделяме - върнете ни ги “, разяснява Дачев.

„ Във времена на рецесия всяка стотинка е значима, изключително когато не е сериозна за двете страни “, сподели още той и добави, че казусът не е страната да вади нещо от джоба си, а би трябвало да върне даденото, надвзетото от потребителите.

„ Газпром “ върна на „ Булгаргаз “ 150 млн. лева надвзети суми поради по-ниската цена на природния газ от 5 август 2019 година "Ние се разбрахме каква да бъде методологията за връщането на тези пари на клиентите, които са ги надплатили. Всички закони в България споделят, че надвзетото би трябвало да се върне ", изясни още работодателят.

Според Дачев не става въпрос за свободен пазар, когато се предлага един контракт и ти нямаш право да го пипаш. „ КЕВР го утвърждава и ти плащаш или взимаш, няма значение дали ще го вземеш. Това са монополни контракти, няма договаряне, има базова цена за всички. Когато си се схванал от доставчика, от който купуваш, че цената е била друга и той ти върне 150 млн. лева, ти естествено една част от тях би трябвало да върнеш на клиентите, другата си оставил за свои разноски и други “

По думите му това са междуфирмени връзки, а „ Булгаргаз “ е компания.

Това към този момент е завършено в документите, само че стартира да се спекулира с това, че „ Булгаргаз “ е публичен снабдител. Няма значение какъв е, той е надвзел и би трябвало да ги върне “.

„ Сега стартират да си крият зад бюрократични гимнастики и закони “. Те стартират да ни пречат да си получим парите, ние бяхме се разбрали. Имаше спор по това каква да бъде формата за връщане на парите, а не по тази причина дали ще се върнат или не “. Сега стартират да спорят да се връщат ли изобщо и дали не е нелегално да се върнат “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР