Бизнесът ще получи отсрочка за въвеждане на новата система за

...
Бизнесът ще получи отсрочка за въвеждане на новата система за
Коментари Харесай

Бизнесът получи трета отсрочка за новите касови апарати

Бизнесът ще получи пролонгация за въвеждане на новата система за отчитане на продажбите в комерсиалните обекти. В петък (16 август) Министерството на финансите разгласява за публично разискване промени в Наредба Н-18, с които срокът за въвеждането на софтуера се измества до 31 януари 2020 година, вместо 30 септември, каквито бяха досегашните проекти.

Според претекстовете на ведомството на Владислав Горанов съществуващите софтуери са най-различни и изискват комплицирани механически решения, заради което съществуващите периоди са незадоволителни. Реално това е трета пролонгация, която бизнесът получава. Първоначално финансовите министерство бе заложило датата 1 януари 2019 година, а по-късно 31 март.

Въвеждат се и отстъпки за междинния и наедрял бизнес, при който главната част от заплащанията минават по банков път, а най-малък размер интервенции са посредством заплащания в брой. На процедура софтуерът на тези компании няма да се постанова да дава отговор на новите условия, тъй като стратегиите им били доста комплицирани, а рискът за укриване на оборот – най-малък. Веднъж годишно тези компании ще генерират "стандартизиран одиторски файл

Ако не се стигне до ново отсрочване, от 1 февруари следващата година бизнесът ще е задължен да има програмен продукт, посредством който да регистрира продажбите в Национална агенция за приходите до 5 минути и издава касова записка с баркод.

За електронните магазини, които по данни на Национална агенция за приходите са към 15 000, последният период да се съобрази с измененията е 31 март 2020 година

Отсрочка не получават само продавачите на горива. От 1 септември тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанции, ще би трябвало да съдържат информация за размера на Данък добавена стойност за продаденото гориво, размер на акциза, продажна цена на горивото без данък и без налог върху добавената стойност (нето стойност), покупна цена на горивото без данък и без Данък добавена стойност (покупна стойност).

Горивният отрасъл е несъгласен с нововъведението и към този момент изпрати писмо до Европейската комисия. Петролната асоциация е на мнение, че наредбата е издадена преждевременно, ориентирана е единствено към търговците на горива и нарушава европейските условия. Според асоциацията в случай че цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се вършат ценови съглашения, което опонира на европейските правила за конкуренцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР