Бизнесът ще може да кандидтаства по различни мерки и програми

...
Бизнесът ще може да кандидтаства по различни мерки и програми
Коментари Харесай

Евросхеми за бизнеса за 735 млн. лв. се отварят до края на годината

Бизнесът ще може да кандидтаства по разнообразни ограничения и стратегии за 735 млн. лева до края на годината. Средствата са от Националния проект за възобновяване и резистентност и стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021 - 2027 година, заяви Министерството на нововъведенията и растежа.

Мерките, които ще бъдат финансирани, са за закупуването на нови машини и програмен продукт, създаване на ВЕИ и уреди за предпазване на сила до 1 MWh, както и за подобряването на осведомителната и киберсигурност.

Компаниите към този момент могат да подават плановете си по първата за България процедура от Плана за възобновяване и резистентност - " Технологична рационализация ". Тя е с общ бюджет от 260 млн. лева

Насочена е към компании за произвеждане на медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност.

Кандидатстването до 21 септември 2022 година и е напълно. Спрямо размера и потребностите си сдруженията могат да получат от 35 000 лева до 700 000 лева за закупуване на инсталация, с която да основат нови поточни линии и артикули. Очаква се поддръжката да доближи до сред 700 и 1000 компании.

Още над 3000 компании ще бъдат подкрепени със идващите четири процедури по Плана за възобновяване и резистентност и по стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ".

До края на лятото ще започва г рантова скица за 30.6 млн. лева за ИКТ решения .

В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила . Очаква се с нея да се реализира по-голяма енергийна автономия на предприятията.

Още 118 млн. лева ще бъдат вложени в дребни и междинни предприятия, които са получили знака за качество " Печат за върхови достижения " по състезанията на Европейския съвет по нововъведенията. Те ще могат да развиват иновационни действия, като основаване на прототипи и проява на технологии.

Повече научни проучвания и основаване на нововъведения вътре в самите предприятия ще се финансират с пилотна процедура от стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията. Тя ще е с бюджет 127 млн. лева и се чака да започва в края на годината. По нея ще могат да аплайват компаниите от преработващата индустрия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР